Wijkjury

Acht jaar geleden initieerde Adelheid Roosen de WijkJury, als uiting van haar verbondenheid met de verschillende wijken van Amsterdam. Oorspronkelijk bedoeld voor het theaterfestival in Amsterdam, maar uitgegroeid tot een heus fenomeen in meerdere steden. Met als eerste ZusterJury WijkJury Utrecht. Inmiddels is de WijkJury naast Utrecht en Amsterdam ook van start gegaan in Dordrecht, Arnhem en Groningen. Geregeld maken de verschillende WijkJury's de theaters en schouwburgen van hun stad onveilig.

Vijftien vrouwen én mannen met verschillende culturele achtergronden en wonend in diverse Amsterdamse wijken, bezoeken dit seizoen een dertiental theatervoorstellingen in Theater Bellevue en Stadsschouwburg Amsterdam. Ze zien een palet aan voorstellingen, van groot repertoiretoneel tot mime en jeugdtheater. De leden van de WijkJury spreken met makers, schrijvers, acteurs, wonen toneelrepetities bij en ontwikkelen zo een eigen visie op het Nederlands theater. Traditiegetrouw wordt de favoriet van de WijkJury opgenomen in het programma van het Nederlands Theater Festival. 

Het uitgangspunt van onze samenwerking is het letterlijk het onder onze hoede nemen, of onder de hoede genomen worden, van een ieder die deelneemt. Daarom adopteren de vijftien WijkJuryleden ook dit jaar weer voor één seizoen vijftien leden van de managementteams van de Stadsschouwburg en Theater Bellevue. In duo's zoeken zij elkaar op, bereiden zij zich voor op de voorstelling, eten bij elkaar en springen bij elkaar achterop de fiets op weg naar hun gezamenlijke passie: theater.

Volg de wijkjury op facebook of twitter