De zalen

De Stadsschouwburg heeft twee grote theaterzalen (de Grote Zaal en de Rabozaal) en meerdere ruimtes waar inleidingen, nagesprekken, workshops en andere activiteiten worden georganiseerd: De Bovenkamer (voor educatie), de SSBA Salon, de vier foyers (Koninklijke Foyer, Pleinfoyer, Nieuwe Foyer en Ajaxfoyer) en de twee bordessen (Marnixbordes en Gijsbrechtbordes). In de Rotonde van Café Stanislavski worden ook activiteiten, talkshows en afterparties georganiseerd.

Bekijk de plattegronden van de Grote Zaal en de Rabozaal (pdf)

Grote Zaal

De monumentale Grote Zaal dateert uit 1894 en is gebouwd in de zogenaamde hoftheaterstijl, hoefijzervormig en rijkelijk versierd met ornamenten, beelden en kroonluchters. Op het eerste balkon leest u de namen van grote toneelschrijvers. Er zijn 900 zitplaatsen, waarvan er 750 in gebruik zijn.

De hoefijzervorm liet toe dat het publiek niet alleen het toneel, maar ook elkaar goed kon zien - theaterbezoek was in de 19e eeuw een zaak van 'kijken en bekeken worden'. In het midden van het eerste balkon bevindt zich de Koninklijke Loge, waar de Koninklijke familie ook vandaag nog bij schouwburgbezoek plaatsneemt.

Vroeger waren er geen zitplaatsen in de zaal zelf. Het publiek leunde tegen schotten. Op het eerste balkon waren de loges, grotendeels aan het zicht onttrokken. In deze zogenaamde 'kamertjes' konden de heren van stand ongezien met hun maîtresse van het spektakel op het podium (en andere zaken) genieten. Helemaal bovenin, op het schellinkje of de engelenbak, kon het gewone volk goedkope staanplaatsen kopen.

Rabozaal

De Rabozaal is een gezamenlijk project van de Stadsschouwburg Amsterdam, Toneelgroep Amsterdam en de Melkweg. Na een grote verbouwing werd in 2009 deze nieuwe, tweede zaal van de Stadsschouwburg geopend. Een hypermoderne theaterzaal voor de technisch geavanceerde voorstellingen van ons huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam, waarvoor de zaal 'op maat' ontworpen werd, maar ook van andere (internationale) gezelschappen.

De Rabozaal werd ingenieus ingepast tussen de schouwburg en het naastgelegen poppodium Melkweg. Er zijn 500 zitplaatsen, maar de capaciteit kan een flink stuk worden vergroot door de stoelen eruit te halen en staanplaatsen te creëren, wat o.a. bij concerten gebeurt.

SSBA Salon

Dit zou u de 'kleine zaal' van de Stadsschouwburg kunnen noemen, de ruimte tussen Café Stanislavski en Café COX waar de SSBA Salon zijn evenementen organiseert. De SSBA Salon is de 'culturele deeltjesversneller' van de schouwburg, die een heel breed scala aan activiteiten naar de schouwburg haalt voor de culturele omnivoor.

De Bovenkamer

Onze educatieruimte, helemaal boven op de zolder van de schouwburg, biedt niet alleen ruimte voor cursussen en presentaties, maar er kan ook theater gemaakt worden: speciaal voor kinderworkshops en scholen werd er een compleet minitheatertje ingericht.

Koninklijke Foyer

Van al onze foyers is de Koninklijke Foyer de mooiste, grootste en meest indrukwekkende. Deze foyer bevindt zich op het niveau van het eerste balkon tegenover de Koninklijke Loge en is van oudsher voorbehouden aan leden van de Koninklijke familie als zij voorstellingen bezoeken. Vroeger had deze foyer zelfs een speciaal Koninklijk toilet. Aan de bar van de Koninklijke Foyer kunt u tijdens de pauze iets drinken. Er worden ook diners, nagesprekken en debatten en dergelijke georganiseerd.

Voor als u het zich al eens heeft afgevraagd: de levensgrote schilderijen aan weerszijden zijn de portretten van twee van onze grootste actrices. Boven de bar hangt Johanna Cornelia Ziesenis-Wattier (1762-1827), volgens Napoleon "de grootste tragédienne van Europa". Tegenover haar hangt Theo Mann-Bouwmeester (1850-1939), die haar naam leende aan de belangrijkste Nederlandse prijs voor actrices, de Theo d'Or.

Pleinfoyer

Tegenover de ingang naar de Grote Zaal ligt de Pleinfoyer. Oorspronkelijk was dit de zogenaamde rookfoyer voor mannelijke bezoekers. Op het bordes bevond zich een van genummerde vakjes voorzien rekje, waarop de heren hun nog niet opgerookte sigaar konden laten liggen tot na de voorstelling. De bar van de Pleinfoyer is geopend als u in de pauze iets wilt drinken en er worden vaak nagesprekken en debatten georganiseerd.

Nieuwe Foyer

Deze foyer naast de Rabozaal zweeft boven de Lijnbaansgracht (die onder de schouwburg doorloopt). De volledig glazen wand van deze foyer zorgt voor een spectaculair uitzicht over het water. Voor, tijdens en na voorstellingen in de Rabozaal kunt u hier terecht voor een drankje. Aan de wanden hangen bijzondere foto's van ons huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam.

Ajaxfoyer

Aan de voorkant van de schouwburg bevinden zich de Ajaxfoyer en het Ajaxbalkon. Vroeger was het Ajaxbalkon enkel toegankelijk voor beroemdheden als Nelson Mandela (hij sprak er de menigte op het Leidseplein toe bij zijn bezoek aan Nederland in 1990). De voetbalsterren van Ajax werden er na grote overwinningen gehuldigd. Nu maken Ajaxfoyer en -balkon deel uit van Café Stanislavski, u komt er dan ook via het café.

Rotonde

Achterin Café Stanislavski ligt de Rotonde, een ronde hal met spiegelwand, die recht onder de zaal ligt. Na afloop van de voorstelling wachtte daar het deftige publiek tot hun naam door een suppoost werd omgeroepen ten teken dat hun koets was voorgereden. Tegenwoordig is de bar er open na de voorstellingen en worden er soms talkshows en afterparties georganiseerd. Het is de plek waar theaterbezoekers, makers en acteurs elkaar ontmoeten.

Marnixbordes en Gijsbrechtbordes

Bovenaan de twee trappenhallen van de schouwburg bevindt zich een groot bordes. Op het Marnixbordes kunt u terecht voor onze inleidingen op de voorstellingen, die telkens een half uur voor aanvang beginnen. Inleidingen zijn gratis toegankelijk.