Skip to Content

Brandstichter

Wij stellen u graag voor aan onze Brandstichter 2017: Rimini Protokoll (Berlijn) 

Het evenement Brandhaarden (rondom een baanbrekend internationaal gezelschap) wordt ieder jaar afgewisseld met het evenement Brandstichter (rondom een internationaal gevierd theatermaker). In 2017 is het weer de beurt aan een Brandstichter: het Duitse theatercollectief Rimini Protokoll.

Brandstichter 2017 vindt plaats van 7 t/m 19 februari 2017.

Rimini Protokoll
Rimini Protokoll maakt sinds 2000 furore in Europa. Het collectief bestaat uit de theatermakers Helgard Haug, Daniel Wetzel en Stefan Kaegi. Hun thuisbasis is het theater Hebbel Am Ufer (HAU) in Berlijn. Rimini Protokoll maakt razend interessant documentair theater over actuele onderwerpen. De groep werkt meestal niet met theaterprofessionals, maar met mensen die direct betrokken zijn bij de onderwerpen waarover het gaat: de 'experts van het dagelijkse leven'. Bijvoorbeeld Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs in Cargo Sofia-X of medewerkers van een Indiaas callcenter in Call Cutta in a Box.

Van de voorstellingen die al in Nederland te zien waren, was 100% Amsterdam in de Stadsschouwburg (2014) het grootst opgezette project: vijf dagen lang stonden 100 echte Amsterdammers op het toneel en vertelden over hun leven en hun stad.

De drie 'auteurs-dramaturgen' van Rimini Protokoll bedenken samen het concept van al hun voorstellingen. Niet alleen theaterstukken maar ook installaties, hoorspelen en film. Ze stellen daar dan een 'protokol' voor op (vandaar ook de naam), waardoor verschillende versies van hun voorstellingen op verschillende plekken kunnen worden gemaakt. Zo ging de 100%-voorstelling (met 100 inwoners van een stad) de hele wereld over, net als Remote X (een stadswandeling in kleine groep, geleid door audioapparatuur) en Homevisit Europe (in huiskamers van gewone mensen).

Plaats van handeling kan een theater zijn (zoals de Stadsschouwburg bij 100% Amsterdam), maar nog vaker zoekt Rimini Protokoll plekken op die een directe relatie hebben met het verhaal: een parlementsgebouw, de laadbak van een vrachtwagen, een huiskamer, een hotelkamer, de straat. Daarmee biedt hun werk steeds weer een verrassende blik op een bepaald aspect van de samenleving. Die inventieve, documentaire voorstellingen leverden de groep een groot aantal belangrijke Duitse en Europese theaterprijzen op. En de bezoeker een uniek ervaring en een nieuwe blik op maatschappelijke realiteit; van zichzelf of van mensen aan de andere kant van de wereld.

Maatschappelijke thema's op de agenda
Stadsschouwburg Amsterdam is geïnteresseerd in theatermakers die met hun voorstellingen maatschappelijke thema's aankaarten. Dit sluit aan bij de 'expanding' visie van de schouwburg: een theater moet in het hart van het culturele en maatschappelijke leven van een stad staan, meepraten over de dingen die ertoe doen en ze op het podium laten zien. Het werk van Rimini Protokoll sluit perfect aan op deze visie.

Wij zien u graag terug tijdens Brandstichter 2017 (en natuurlijk liefst al eerder)!

Brandstichter 2017 wordt mogelijk gemaakt door:
Stichting Ammodo, Fonds Podiumkunsten, Goethe Institut en de anonieme gevers.
Nachlass wordt mogelijk gemaakt door:
Prohelvetica en Westergasfabriek

 

 

MEER INFORMATIE

Voorstellingen

De volgende vijf voorstelling vormen samen het festival Brandstichter 2017: Rimini Protokoll. Onder de tab (B)randprogramma vindt u informatie over het uitgebreide randprogramma.

FAQ-Room


Brandstichter / Rimini Protokoll

Tijdens Brandstichter 2017 is er een uitgebreid (B)randprogramma. Onderdeel hiervan is de FAQ-Room. In de SSBA Salon richten we net als tijdens de vorige Brandhaarden een ruimte in, waar u welkom bent voor een (gratis) verdiepend programma.

Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2


Rimini Protokoll / Helgard Haug / Daniel Wetzel

Het Duitse collectief Rimini Protokoll, onze Brandstichter 2017, is gespecialiseerd in documentair theater gemaakt met 'experts van het dagelijkse leven'. De groep maakte een genuanceerde voorstelling over een groot taboe: Adolf Hitler's Mein Kampf. Wat is er waar van de mythevorming rond dat boek? Wat staat er eigenlijk in? En wat zijn de gevaren van deze 90 jaar oude tekst? 6 persoonlijke verhalen over één van de grootste taboes in de (literatuur)geschiedenis.

Nachlass - Pièces sans personnes


Rimini Protokoll / Stefan Kaegi / Dominic Huber

Nachlass ('nalatenschap') is een poging om te spreken over datgene waarvan niemand kan getuigen: de dood. Deze theatrale installatie is tijdens ons festival Brandstichter 2017 te zien in de Westergasfabriek. Nachlass is de nalatenschap van mensen die er niet meer zijn, een manier om over de dood te spreken, een eerbetoon aan het leven.

Situation Rooms - Ein Multi Player Video-Stück


Rimini Protokoll / Helgard Haug / Stefan Kaegi / Daniel Wetzel

Situation Rooms van het Duitse collectief Rimini Protokoll is een beklemmend en urgent 'multiplayer videospel' in het spoor van de internationale wapenhandel. De voorstelling werd onderscheiden met (onder meer) de Excellence Award van het Japanese Media Arts Festival en geselecteerd door Theatertreffen als een van de tien beste voorstellingen van het seizoen. Rimini Protokoll brengt met Situation Rooms twintig mensen samen, van over de hele wereld, wier leven bepaald is door wapengeweld.

De driekoppige artistieke kern van Rimini Protokoll: Stefan Kaegi, Daniel Wetzel en Helgard Haug, is aanwezig in de Stadsschouwburg (en dat is best wel een buitenkans) en deelt inspiraties aan de hand van filmfragmenten.

The Act of Killing


Brandstichter / Joshua Oppenheimer

The Act of Killing van Joshua Oppenheimer is een in Indonesië opgenomen documentairefilm uit 2012. De film was ook te zien tijdens IDFA. De film speelt zich af tegen de achtergrond van de klopjacht in 1965 door Soeharto - na het afzetten van Soekarno - op echte en vermeende communisten.

Qualitätskontrolle


Rimini Protokoll / Helgard Haug / Daniel Wetzel

Qualitätskontrolle van het Duitse collectief Rimini Protokoll is het ontroerende verhaal van een vrouw die op haar 19e volledig verlamd raakte door een ongelukkige duik in een zwembad. Een diepgaand en luchtig pleidooi voor het leven. Gespeeld door die vrouw zelf: Maria-Cristina Hallwachs.

WIJZIGING M.B.T. DE VOORSTELLING
De gezondheid van Maria-Cristina is broos. En helaas is dit weekend gebleken dat haar gezondheid het momenteel niet toelaat om naar Amsterdam te reizen om 2 voorstellingen te spelen. De makers van Rimini Protokoll presenteren vandaag een alternatieve versie van de voorstelling Qualitätskontrolle.

De drie 'auteur-dramaturgen' van Rimini Protokoll maken sinds 2000 als collectief wereldwijd furore. De collectieve werkwijze en documentaire aanpak kennen in Nederland en Vlaanderen een lange en rijke traditie.

Evros Walk Water - Ein Cage Re-Enactment


Rimini Protokoll / Daniel Wetzel

"Evros Walk Water is een complexe, verrassende, documentaire, theatrale radiodrama-installatie," luidt de beschrijving van de Rheinische Post. Deze productie van het Duitse collectief Rimini Protokoll is inderdaad veel tegelijkertijd. Een hoorspel, waarin het publiek zelf acteert, of liever: opdrachten uitvoert. Een re-enactment van het muziekstuk Water Walk van John Cage, in 1960 uitgevoerd op huishoudapparaten die met water te maken hebben. En de levensverhalen van vijftien jonge vluchtelingen in Athene. Niet alleen die jongens, maar ook het publiek speelt een centrale rol.

(B)randprogramma

Installatie 100% City:
doorlopend tijdens het festival - diverse locaties op de begane grond
(gratis)
De mensen achter de statistieken: inwoners vertellen over hun stad. Eind 2014 deelden 100 Amsterdammers het podium van de Stadsschouwburg in 100% Amsterdam. Dit project werd door Rimini Protokoll inmiddels al in 28 steden wereldwijd georganiseerd. In de installatie 100% City glijdt u in vogelvlucht langs al deze steden. De 100 stedelingen per stad geven hun kijk op diverse maatschappelijke thema's. U hoort hun verhalen en geheimen. Taal: Engels. 100% City wordt mede mogelijk gemaakt door Beamsystems.

Concept / Script / Regie: Helgard Kim Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel
Video concept/ontwerp: Marc Jungreithmeier

Inleidingen:
di 7, wo 8, ma 13 & di 14 februari, 45 minuten voor start voorstelling Grote Zaal - Koninklijke Foyer

(gratis)
Voorafgaand aan de voorstellingen in de Grote Zaal (Mein Kampf & Qualitätskontrolle) organiseren wij een inleiding in de Koninklijke Foyer. Deze inleiding begint 45 minuten voor aanvang van de voorstelling en duurt ca. 30 minuten. De inleiding wordt verzorgd door Constant Meijers.

Nagesprekken:
wo 8 & di 14 februari, na afloop van voorstelling Grote Zaal - Koninklijke Foyer
(gratis)
Op wo 8 februari is er na afloop van Adolf Hitler: Mein Kampf Band 1 & 2 een nagesprek in de Koninklijke Foyer met maker Helgard Haug en performers.
Op di 14 februari is er na afloop van Qualitätskontrolle een nagesprek in de Koninklijke Foyer met maker Daniel Wetzel.
De nagesprekken worden geleid door journalist Joost Ramaer (Groene Amsterdammer, NRC).

FAQ-Room:
di 7 t/m zo 19 februari - SSBA Salon (m.u.v. FAQ-Room 5 die in het Machinegebouw plaats vindt)
(gratis)
In de SSBA Salon richten we een FAQ-room in. Een plek waar u prangende vragen kunt stellen, maar ook rustig met een drankje achterover kunt leunen om geïnformeerd te worden over actuele, politieke, sociale en filosofische thema's. De antwoorden komen in de vorm van registraties, gesprekken en documentaires.
Zie hier het volledige overzicht van alle FAQ-Rooms.

Spraakmakers: Rimini Protokoll:
do 9 februari, 20.30 -22.30 uur - Grote Zaal podium
(€15 euro of €12,50 i.c.m. een voorstelling tijdens Brandstichter)
Ook tijdens deze editie van Brandstichter organiseren we Spraakmakers (na succesvolle eerdere edities met Katie Mitchell en Karin Beier). De driekoppige artistieke kern van Rimini Protokoll, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel en Helgard Haug, is aanwezig in de Stadsschouwburg (een buitenkans) en deelt inspiraties aan de hand van filmfragmenten. Dit doen zij in gesprek met Clairy Polak. Taal: Engels.
Klik hier voor kaarten.

The Act of Killing (Joshua Oppenheimer)
zo 12 februari, 14.30 - 16.30 uur - De Uitkijk
(€10 of €8 i.c.m. een voorstelling tijdens Brandstichter)
The Act of Killing van Joshua Oppenheimer is de keuzefilm van Rimini Protokoll. "Het kan niet anders of The Act of Killing is een unieke, eenmalige oefening. De volgende Amerikaan die zich met een filmverzoek meldt, zal vermoedelijk direct het land uit worden geknuppeld." (***** de Volkskrant). Taal: Indonesisch en Engels + Nederlandse ondertiteling. Met inleiding vooraf door Dr. Boris Noordenbos gespecialiseerd in Cultural Memory & Trauma.
Klik hier voor kaarten.

De kracht van het collectief
wo 15 februari, 20.30 - 22.00 uur - Grote Zaal podium
(€10 of €7,50 i.c.m. een voorstelling tijdens Brandstichter)
De drie makers van Rimini Protokoll maken sinds 2000 als collectief wereldwijd furore. De collectieve werkwijze en documentaire aanpak kennen in Nederland en Vlaanderen een lange en rijke traditie. Met leden van verschillende collectieven uit diverse generaties en moderator Barbara van Lindt, duiken we dieper in de collectieve aanpak. Taal: Nederlands.
Klik hier voor kaarten.

Prijzen & Voordeel

De toegangsprijzen worden vermeld op de voorstellingspagina's. In de Grote Zaal zijn er 5 rangen, waarvan de 1+ rang extra beenruimte biedt. Voor de installaties betaalt u een vaste prijs tussen de €20 en €25. Lees hier meer over de kaartverkoop van de Stadsschouwburg Amsterdam

Dynamic Pricing
De Stadsschouwburg doet aan 'dynamic pricing': de prijzen kunnen stijgen naarmate er minder stoelen beschikbaar zijn. Wie er vroeg bij is, koopt dus altijd kaarten tegen het voordeligste tarief (en kan de mooiste plaatsen uitzoeken). Online ziet u direct de actuele prijs. Als de prijs verhoogd wordt nadat u uw reservering heeft geplaatst, geldt de prijs van het moment van reserveren. Reserveringen vervallen na een week, haal dus uw gereserveerde kaarten binnen een week op.

Sprintpas
Jonger dan 30 jaar? Dan zit je bij Brandstichter met een Sprintpas van de Stadsschouwburg voor €15 op de eerste rang. De Sprintpas kost €5 per jaar en kan gebruikt worden bij last-minute kaarten (vanaf 1 uur voor aanvang). Jongeren met een CJP krijgen een korting van €5 per voorstelling.

Eten & Drinken

Brandstichter Treffpunkt

Ook dit jaar is de Rotonde van Stadsschouwburg Amsterdam weer het Brandstichter Treffpunkt (oftewel: de festivalhangplek). Hier kunt u ontspannen, uitblazen of uitrazen. En bent u maar één stap verwijderd van films, gesprekken en interviews in de FAQ-Room in de SSBA Salon en van de installatie 100% City.

Eten en drinken

Kom naar Café|Brasserie Stadsschouwburg Amsterdam voor de Brandstichtergerechten geïnspireerd door de favoriete producten van Rimini Protokoll.
"Daniel is gek op bieten. In een Griekse salade, als borsjt, of op welke manier dan ook. Helgard houdt van spicy food en op z'n tijd een geflambeerde Sambuca mét koffieboon. Stefan uit Zwitserland is dol op kaas. Als fondue, maar ook verwerkt in andere gerechten. Quiche was het eerste gerecht dat gegeten werd met Maria Christina Hallwachs, de vrouw in Qualitätskontrolle. Een warme herinnering."

Menu:

Lunchgerechten (11:00 tot 16:00 uur)

 • Quiche van de dag (€8,50)
 • Rösti met Gruyère en een gebakken eitje (€7,50)
 • Gazpacho van biet (€7,00)                                         

Snack (vanaf 17:00 uur)

 • Flammkuchen met biet en chèvre (€8,50)
 • Flammkuchen met créme fraîche, ui en spek (€8,50)
 • Quiche van de dag (€8,50)

 Diner (vanaf 17:00 uur)

 • Gazpacho van biet (€7,00)
 • Indiase veganistische (spicy!) curry met rijst en naan (€15,50)
 • Eenakter Rimini protokoll (€17,50) (dagelijks wisselende dagschotel)

Aperitief

 • Flaming Sambuca's (€4,50)
  met drie koffiebonen die staan voor gezondheid, rijkdom en geluk

U kunt een tafel reserveren en de Eenakter bestellen door te bellen naar de Café|Brasserie: 020 - 795 99 95.

Brandhaarden Treffpunkt 2016

Back to top