Skip to Content

Nederlands Theater Festival

Iedereen die iets betekent in theaterland loopt er over de rode loper. Het regent er belangrijke toneelprijzen. En vooral: er is steengoed theater te zien. Want het Nederlands Theater Festival toont jaarlijks in september louter theaterhoogtepunten. En heel veel daaromheen.

De Toneeljury, ieder jaar voorgezeten door een prominente Nederlander, kiest de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen. Die zijn tijdens het festival weer te zien, vaak is dat de laatste kans, en dus een buitenkans!

Op 1 september start het festival met De Staat van het Theater in de Stadsschouwburg, een pittige rede over de stand van zaken in theaterland. Dit jaar wordt die uitgesproken om 17.00 uur door essayist Bas Heijne. Het festival eindigt met een feestelijk Gala en de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen. Oscarwaardig!

De selectie, het programma en andere wetenswaardigheden vindt u op de website van het Nederlands Theater Festival.

MEER INFORMATIE

Voorstellingen

Kijk hieronder voor alle voorstellingen van het Nederlands Theater Festival.

De Staat van het Theater


Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival wordt jaarlijks geopend met de Staat van het Theater, de traditionele openingsspeech die de start van het festival inluidt. In de Staat van het Theater reflecteert een prominent persoon op actuele ontwikkelingen in de theatersector. Dit jaar wordt de staat  uitgesproken door essayist Bas Heijne.

De Man door Europa


Stichting Nieuwe Helden / Het Zuidelijk Toneel / Lucas De Man

Aanslagen op Europees grondgebied, vluchtelingen in overvolle treinen en grenzen die worden gesloten. We kunnen er niet meer omheen: onze Europese samenleving staat onder druk. De ontwikkeling waarin ons continent zich momenteel bevindt, vormt het uitgangspunt voor De Man door Europa.

“Een knap en sober opgebouwd hoorspel met Dudkiewicz als heer en meester.” (Theaterkrant.nl).

Nieuwe Grond: Fair Practice Label


Nederlands Theater Festival

"Wie niet bij de top hoort, kan niet rondkomen", kopte de Volkskrant in januari op basis van een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de culturele sector uitgevoerd door de Sociaal-Economische Raad. Geen verrassend nieuws: iedereen die in de culturele sector werkt, ervaart hoe budgetten krimpen en je vaker niet dan wel volgens de CAO wordt uitbetaald. Maar hoe stop je deze schrijnende ontwikkeling, in de wetenschap dat er geen extra geld bijkomt en het aantal kunst- en cultuurwerkers hetzelfde blijft?

Klapvee


Als de Beren Komen & Inge Wannet

Klapvee, de succesvolle Fringe-voorstelling van vorig jaar, keert terug. "Een ode aan de Stadsschouwburg Amsterdam: een plek vol poëzie en geschiedenis, vol spanning en drama."

Een Soort Hades


Theater Utrecht / Thibaud Delpeut

Theater Utrecht (voorheen De Utrechtse Spelen) wordt sinds september 2014 geleid door Thibaud Delpeut. Delpeut regisseert Een soort Hades van de Zweedse toneelschrijver Lars Norén, wiens werk over de hele wereld wordt gelezen en gespeeld.

Masterclass Theaterfotografie


Nederlands Theater Festival

In het kader van de Nikon Theaterfotografie Prijs organiseert Nederlands Theater Festival in het kader van TF Extra voor het eerst een tweedaagse masterclass theaterfotografie, gegeven door de winnaar van vorig jaar: Sanne Peper.

Wie snijdt er deze zomer taart aan en wie moet zijn deuren noodgedwongen sluiten? Bij aanvang van dit seizoen zijn zowel in België als Nederland alle subsidie-uitslagen voor 2017-2020 bekend. Hoe zal ons landschap eruit gaan zien vanaf 2017?

Dag van de Toneeltekst


Nederlands Theater Festival

Op de dag van de toneeltekst staan hedendaagse toneelstukken en haar schrijvers centraal. Vernieuwende ideeën, denkexperimenten, voordrachten van nieuwe toneelstukken door de beste acteurs van het land.

Uitreiking Nikon Theaterfotografie Prijs


Nederlands Theater Festival

Voor de tweede keer wordt tijdens het Nederlands Theater Festival de Nikon Theaterfotografie Prijs uitgereikt. Vanaf dit jaar wordt de prijs toegekend aan de beste serie theaterfoto’s.

De Revisor


Het Nationale Toneel / Theu Boermans

Na het enorme succes van zijn twee Shakespeares, Midzomernachtdroom en As you like it, en de politieke komedie De ideale man, regisseert Theu Boermans nu een Russische klassieker van Nicolaj Gogol (1809-1852).

Honderdhuizen


Yinka Kuitenbrouwer

Voor haar voorstelling HonderdHuizen ging Yinka Kuitenbrouwer op bezoek bij honderd mensen. Ze praatte met hen over ‘thuis’. Op basis van de gesprekken die ze voerde, met foto’s en koekjes, vertelt Yinka in HonderdHuizen een nieuw verhaal.

Hoe breng je theater onder de aandacht van een breed publiek? Zijn radio en tv hopeloos ouderwets? Moeten we allemaal gaan vloggen en instagrammen?

Het Geheim van de Smit #Kritiek op Kritiek


Nederlands Theater Festival

Hoe is het gesteld met de verhouding tussen critici en theatermakers? Is de criticus inderdaad zo eenzaam als In de Ban van Broadway ons wil laten geloven? Hoeveel invloed heeft de criticus eigenlijk nog in het digitale tijdperk waarin ieder zijn of haar eigen recensie post? Moet een recensie het publiek gidsen of een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kunst?

Dit zijn de namen


NTGent / Philipp Becker

Quote van de Nederlandse Toneeljury: "Een gladde, hoge halfpipe waar je bovenop probeert te klimmen: zo verbeeldt NTGent schrijnend de hoop en werkelijkheid van een vluchteling. Dwangmatig beklimmen de acteurs de steile wand als ontheemden op weg naar het beloofde land. Net zoals de politiecommissaris er bij dit mythische leed niet in slaagt om concreet te blijven, ontkomt ook de toeschouwer niet aan de beklemmende tragiek van hun lijdensverhaal. Door de pragmatische, bijna zakelijke enscenering ligt het effect van de voorstelling volledig bij de toeschouwer, zeer gewaagd."

De Radicalisering van Sadettin K.


Trouble Man / Frascati Producties / Sadettin Kirmiziyüz

De Radicalisering van Sadettin K. is een maatschappijkritisch en hyperpersoonlijk portret, waarin Sadettin Kirmiziyuz de balans opmaakt in zijn werk en in zijn leven. 

Borgen


Noord Nederlands Toneel / Ola Mafaalani

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) brengt de immens populaire Deense tv-serie Borgen van Adam Price op de planken. Borgen won in 2010 de Prix Italia en in 2012 de BAFTA Award voor beste internationale televisiedrama. Ook in Nederland is de serie, uitgezonden door de VARA, ongekend populair.  

Gala van het Nederlands Theater


Nederlands Theater Festival

Het Gala van het Nederlands Theater is de Oscaravond van het Nederlandse theater. Ter afsluiting van het festival worden hier de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis en Theo d’Or voor beste acteur en actrice.

Back to top