Toneelgroep Amsterdam

Bij Toneelgroep Amsterdam gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Het zijn de pijlers van een gezelschap dat voortdurend in beweging is en zich nadrukkelijk presenteert in het hart van Amsterdam, de Stadsschouwburg aan het Leidseplein.

TA is het grootste toneelgezelschap van Nederland en wordt geleid door directeur Ivo van Hove. Sinds zijn aanstelling in 2001 heeft hij met een serie spraakmakende voorstellingen en het aantrekken van regisseurs uit binnen- en buitenland de weg geëffend voor een stadsgezelschap met internationale allure. Kern is het topensemble van 22 acteurs dat het mogelijk maakt voorstellingen op het repertoire te houden.

Toneelgroep Amsterdam in première | Seizoen 14/15

Leiderschap in een geglobaliseerde wereld is het thema dat het nieuwe seizoen van TA beheerst. Dat ziet u terug in de premières. In het koninginnendrama Maria Stuart (regie: Ivo van Hove), waarin twee powerwomen lijnrecht tegenover elkaar staan: Maria Stuart (Halina Reijn) en Elisabeth I van Engeland (Chris Nietvelt). In Eric de Vroedts regie van Koningin Lear, speciaal geschreven voor actrice Frieda Pittoors. En in Antigone met Juliette Binoche, een regie van Ivo van Hove bij de Londense Barbican.

De Australische regisseur Simon Stone debuteert bij TA met een hedendaagse Medea. Op zijn dertigste is Stone al één van de meest gevraagde theatermakers. De Noorse Maren E. Bjørseth debuteert als nieuwe regisseur bij TA-2, het platform voor talentvolle regisseurs, met Hugo Claus’ Een bruid in de morgen.

Successen opnieuw te zien

Naast de premières herneemt TA ook een groot aantal succesvoorstellingen van de vorige jaren en organiseert openbare repetities, inleidingen, nagesprekken en een nieuwe reeks van Wish You Were Here, speciale avonden rondom een voorstelling.