Toneelgroep Amsterdam

Bij Toneelgroep Amsterdam gaan traditie en vernieuwing hand in hand. Het zijn de pijlers van een gezelschap dat voortdurend in beweging is en zich nadrukkelijk presenteert in het hart van Amsterdam, de Stadsschouwburg aan het Leidseplein.

TA is het grootste toneelgezelschap van Nederland en wordt geleid door directeur Ivo van Hove. Sinds zijn aanstelling in 2001 heeft hij met een serie spraakmakende voorstellingen en het aantrekken van regisseurs uit binnen- en buitenland de weg geëffend voor een stadsgezelschap met internationale allure. Kern is het topensemble van 24 acteurs dat het mogelijk maakt voorstellingen op het repertoire te houden.

Toneelgroep Amsterdam in première | Seizoen 15/16

Luk Perceval keert terug met de bewerking van zijn lievelingsboek Het jaar van de kreeft, Guy Cassiers regisseert de controversiële, vuistdikke roman De welwillenden, Ivo van Hove brengt De stille kracht op het toneel als eerste van drie Couperusvoorstellingen internationaal gecoproduceerd door de Ruhrtriënnale en Simon Stone regisseert Woody Allens Husbands and wives. Daarnaast geeft TA de opdracht voor twee nieuwe teksten: Ramsey Nasr schrijft en speelt De andere stem, zijn antwoord op La voix humaine en Eelco Smits speelt de monoloog Song from Far Away van Simon Stephens een zomerreeks in Amsterdam in het Nederlands en enkele weken in het Engels in Young Vic in Londen.

Onder de regisseurs is de Amerikaan Sam Gold een opmerkelijke nieuwkomer. In New York maakte hij furore met een intieme, indrukwekkende Uncle Vanya en de musical Fun Home. Voor zijn eerste buitenlandse regie kiest hij Glazen speelgoed bij TA. De jonge Julie Van den Berghe ensceneert bij TA-2, het platform voor talentvolle regisseurs, Liliom van Ferenc Molnár.

Successen opnieuw te zien

Naast de premières herneemt TA ook een groot aantal succesvoorstellingen van de vorige jaren en organiseert openbare repetities, inleidingen, nagesprekken en een nieuwe reeks van Wish You Were Here, speciale avonden rondom een voorstelling.