Evros Walk Water - Ein Cage Re-Enactment

Brandstichter 2017: Rimini Protokoll
Evros Walk Water - Ein Cage Re-Enactment
Genre:
Toneel
Serie en/of festival:
Brandstichter 2017: Rimini Protokoll
Uitvoerenden:
Rimini Protokoll / Daniel Wetzel

"Evros Walk Water is een complexe, verrassende, documentaire, theatrale radiodrama-installatie," luidt de beschrijving van de Rheinische Post. Deze productie van het Duitse collectief Rimini Protokoll is inderdaad veel tegelijkertijd. Een hoorspel, waarin het publiek zelf acteert, of liever: opdrachten uitvoert. Een re-enactment van het muziekstuk Water Walk van John Cage, in 1960 uitgevoerd op huishoudapparaten die met water te maken hebben. En de levensverhalen van vijftien jonge vluchtelingen in Athene. Niet alleen die jongens, maar ook het publiek speelt een centrale rol.

MEER INFORMATIE

Evros Walk Water duurt circa 65 minuten en gaat meerdere keren op een dag van start, klik hier voor een overzicht van alle tijden en om kaarten te bestellen. De capaciteit is beperkt.

Evros Walk Water
De Evros is de rivier die Griekenland scheidt van Turkije, een van de buitengrenzen van Fort Europa. Sinds die grens gesloten is, moeten vluchtelingen een veel gevaarlijker route nemen: over zee. Daniel Wetzel van Rimini Protokoll bezocht in Athene vijftien jongens uit Syrië, Afghanistan en Irak. De bedoeling, zo krijgen we te horen, was om Water Walk na te spelen met hen. Maar omdat ze als vluchteling niet mogen reizen, vragen ze ons om dat in hun plaats te doen. In een cirkel rond een klein bootje, krijgt iedere toeschouwer zijn eigen instructies door een koptelefoon. Zo ontvouwt zich een minutieus gecomponeerd radiodrama: Evros Walk Water.

Let op: De teksten gesproken door de koptelefoon zijn Nederlandstalig.

(B)randprogramma:

  • Op do 9 februari organiseren we de FAQ-Room: Interactive Performance Design. Veel van de voorstellingen van Rimini Protokoll bevatten spel-elementen. Met specialisten uit het vakgebied (Marieke Nooren, o.a. WildVreemd en Joris Weijdom, docent Interactive Performance Design) en de leden van Rimini Protokoll zelf, gaan we dieper in op dit aspect. De FAQ-Room begint om 19.30 uur in de SSBA Salon en duurt tot 20.00 uur.
  • Op vr 17 februari organiseren we de FAQ-Room: De Soundtrack van de Stad. We geven u een indruk van Remote X, een audiowandeling van Rimini Protokoll, aan de hand van een filmregistratie. De FAQ-Room begint om 19.00 uur in de SSBA Salon en duurt ca. 1 uur.
  • Op za 18 februari organiseren we de FAQ-Room: Blik op de snelst groeiende economieën ter wereld, waarin u een uitgebreid filmverslag ziet van Lagos Business Angels. Rimini Protokoll liet vijf Nigeriaanse zakenmensen hun Europese tegenhanger ontmoeten. De FAQ-Room start om 17.30 uur en duurt tot 20.00 uur in de SSBA Salon.
  • Met Evros Walk Water sluiten we Brandstichter 2017 af. Op zo 19 februari is er een FAQ-Room met programmeur René van der Pluijm die in gesprek met Constant Meijers terugblikt op het festival. Bovendien wordt tijdens deze FAQ-Room ook onthuld van welk toneelhuis we tijdens Brandhaarden 2018 voorstellingen zullen tonen. De FAQ-Room begint om 16.00 uur in de SSBA Salon en duurt tot 16.30 uur.

Op de begane grond van de Stadsschouwburg kunt u doorlopend de installatie 100% City bezoeken. De installatie toont de mensen achter de statistieken: inwoners uit 28 steden van over de hele wereld, vertellen over hun stad.

Brandstichter: Rimini Protokoll
Tijdens ons internationale festival Brandstichter zetten we een internationaal gevierd theatermaker in de schijnwerpers. In 2017 is het de beurt aan Rimini Protokoll. Dit Duitse collectief maakt furore in Europa met zijn documentaire theater over actuele onderwerpen. De groep werkt niet met acteurs, maar met mensen die direct betrokken zijn bij de onderwerpen: de 'experts van het dagelijkse leven'. Razend interessant theater dat een verrassende blik op de samenleving biedt. "Het is heel eenvoudig, zei Jorg Karrenbauer, die al jaren met de groep samenwerkt, in The Guardian:"Als je een verhaal willen vertellen, waarom laat je het dan niet vertellen door de mensen die het zelf hebben meegemaakt? Waarom zou je iemand anders laten doen alsof ze die persoon zijn?" Kijk voor het volledige programma en uitgebreide (B)randprogramma op www.ssba.nl/brandstichter.

Brandstichter 2017 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting Ammodo, Fonds Podiumkunsten, Goethe Institut en de anonieme gevers.

ammodoFPK LOGO WEB S       GI Logo horizontal green sRGB

“ Het zit zo goed in elkaar dat niemand erbij stilstaat hoe moeilijk het is al die verhalen te coördineren. ” Rheinische Post

Lees hier meer over Rimini Protokoll.
Lees hier meer over waarom Rimini Protokoll als Brandstichter 2017.