Drumming (live)

Drumming (live)
Genre:
Dans
Uitvoerenden:
Rosas / Ictus / Anne Teresa De Keersmaeker
MEER INFORMATIE
De Belgische Anne Teresa De Keermaeker geldt wereldwijd als één van de belangrijkste choreografen, en Drumming (1998) is zonder twijfel één van de meest fascinerende choreografieën die ze gemaakt heeft. Het is een meesterwerk van wervelende dans op krachtige percussiemuziek van Steve Reich.

Reich - één van de grote namen van het minimalisme - schreef Drumming in 1970-1971, na een verblijf in Afrika. De partituur vertrekt vanuit één enkel ritmisch motief, dat zich ontplooit in een rijke variëteit aan texturen. Die bezwerende partituur brengt het Ictus ensemble - ze spelen live - met een adembenemende precisie tot leven.

In haar choreografie respecteert De Keersmaeker de geest van de partituur. De choreografie vertrekt vanuit uit één enkele bewegingsfrase, waarop eindeloze variaties in tijd en ruimte worden toegepast. Wanneer de trommels zwijgen en de lichamen tot stilstand komen, beseft de toeschouwer pas wat hij heeft meegemaakt: een bedwelmende tocht, een golf van pure dans en pure klank, een draaikolk van levensenergie.

Deze voorstellling hoort bij de serie http://www.stadsschouwburgamsterdam.nl/wereldklasse

In de Nieuwe Foyer is de installatie A Cheographer's Score te zien. Hier kunt u inzicht krijgen in het creatieproces van vier vroege werken van Rosas: Fase, Rosas danst Rosas, Elena's Area en Bartok. Met interviews en beelden uit de voorstellingen. Het gelijknamige boek is te koop in de Theatre & Film Book en op de avonden van de uitvoering zelf in de hal.
Dansexpert Fransien van der Putt geeft op dinsdag 23 april van 19.15-19.45 uur een inleiding op Drumming in de Pleinfoyer.