MedEia

MedEia
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Third World Bunfight / Brett Bailey
MEER INFORMATIE
Engels gesproken

Eén van Zuid-Afrika's meest spraakmakende theatermakers Brett Bailey (1967) komt naar Nederland met zijn nieuwste muziektheatervoorstelling medEia, waarvoor hij de door toneelschrijver Oscar van Woensel bewerkte tekst gebruikt. Bailey verplaatst de Griekse mythe waarin Medea wraak neemt op haar overspelige echtgenoot door hun kinderen te vermoorden, naar Afrika. Een land waar gewapende bendes rovend en verkrachtend rondtrekken, met hevige migratiegolven tot gevolg die weer nieuwe problemen veroorzaken: uitbuiting, uitsluiting, vreemdelingenhaat. In een ruige, directe theatertaal, met rap en stevige popmuziek van onder meer Coldplay en Radiohead, formuleert Bailey zijn aanklacht.

Bailey maakt MedEia oorspronkelijk als locatievoorstelling. Deze productie werd door de Zuid-Afrikaanse krant De Star een "anarchistische meesterwerk" genoemd en in 2010 uitgeroepen tot de beste Zuid-Afrikaanse productie van de laatste tien jaar. Dit najaar maakt Brett Bailey een tournee door Europa en bewerkte hij MedEia tot een theaterversie. "Hoe Bailey deze Medea-bewerking heeft geënsceneerd is briljant" (Basler Zeitung) en "exacte gestileerd, wonderschoon gechoreografeerd en prangend." (Tages Anzeiger). "Bailey brengt het drama over liefde, uitsluiting en haat op de bühne als rauw, urbaan muziektheater." (Tages Anzeiger)

Na afloop van de voorstelling is er in de Pleinfoyer een nagesprek o.l.v. Constant Meijers (hoofdredacteur van TheaterMaker) met regisseur Brett Bailey.