Tramlijn Begeerte

Tramlijn Begeerte
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Toneelgroep Oostpool / Marcus Azzini
Inleiding op dinsdag 13 november om 19.45 uur door dramaturg Joris van der Meer, gratis toegankelijk

Nagesprek op woensdag 14 november met regisseur Marcus Azzini, o.l.v. Lorianne van Gelder (mediaredacteur en coördinator op de kunst- & mediaredactie van Het Parool), gratis toegankelijk. Het nagesprek vindt 15 minuten na afloop van de voorstelling plaats.
MEER INFORMATIE
Blanche Dubois is op de vlucht voor haar verleden. De plantage van haar familie is verteerd, net als de erfenis, haar zelfrespect en haar jeugd. Als een mot die op het licht afvliegt, zoekt ze redding bij haar zus Stella, die samenleeft met Stanley Kowalski, een stoere representant van het nieuwe Amerika. Hij weet Blanche op haar zwakke plek te raken. Totdat het te veel pijn doet.

Tramlijn Begeerte, het wereldberoemde toneelstuk uit 1947 van Tennessee Williams, beschrijft de wrede ontmoeting tussen illusie en werkelijkheid, tussen schoonheid en kracht, tussen vrouw en man. Het verhaal speelt zich af in het broeierige zuiden van de VS, waar de droom van het oude koloniale leven is stukgeslagen, maar de blue piano altijd swingt.

Het stuk werd enkele malen verfilmd, meerdere malen bewerkt en vele malen gespeeld. Dit keer met Maria Kraakman als Blanche en Dragan Bakema als Stanley Kowalski, in de regie van Marcus Azzini en met hetzelfde artistieke team dat de vormgeving verzorgde voor Orlando en Hamlet.

Kijk achter het tabblad Meer voor enkele persreacties.