you PARA \ DISO

you PARA \ DISO
Genre:
Dans
Uitvoerenden:
Emio Greco \ PC
MEER INFORMATIE
Emio Greco wint de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie' 2012 voor zijn productie ROCCO.

Ga van Hel naar Paradijs: boek kaartjes voor Hell (18 februari) & You Para\diso (19 februari) en maak gebruik van de combikorting! In totaal €10 korting voor 2 voorstellingen op de 1e en 2e rang, €5 korting voor 2 voorstellingen op de 3e en 4e rang. Zie 'Meer'

you PARA \ DISO, het laatste deel van de cyclus geïnspireerd op Dante's La Divina Commedia. Deze creatie van Greco en Scholten volgt op het succesvolle HELL uit 2006 en op de in 2008 uitgebrachte tweeluik [purgatorio] POPOPERA en [purgatorio] IN VISIONE.

you PARA \ DISO is voor het creëren van een nieuw danswerk het minst voor de hand liggende deel van de Dante-cyclus. Vergeleken met de wrange dynamiek van de hel en het purgatorium lijkt het paradijs een slaapverwekkende, betekenisloze en levenloze plek. Geen lijden, geen verlies, geen wreedheid, geen straf. Wat vangen choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten aan met deze conflictloze situatie? De choreografen schreven een decaloog als handleiding voor het binnentreden van het paradijs, die de ontwerpers en dansers zich vervolgens toe-eigenden.

In you PARA \ DISO leggen de zes performers hun individuele weg naar het paradijs af en verleiden de ander met slogans als: ik ben toekomstig, ik ben kosmisch, ik ben vrijgevig. Samen met de dansers treden we binnen in een paradijselijke witte, transparante wereld. Een wereld die wordt gekenmerkt door een onmetelijke zaligheid, maar evengoed door een statische levensloosheid. De streep in de titel van het dansstuk duidt op juist die cesuur, die dubbelzinnigheid: het paradijs heeft vele gezichten en deze zijn even mooi als afschrikwekkend.

Na de voorstelling gaat Lotte Wijers (dramaturg) in gesprek met dansers Suzan Tunca en Dereck Cayla.
Deze voorstellling hoort bij de serie http://www.stadsschouwburgamsterdam.nl/successen