TeZukA

TeZukA
Genre:
Dans
Uitvoerenden:
JD / Sidi Larbi Cherkaoui (be / ma)
Grote meester + Live muziek + Groot ensemble
MEER INFORMATIE
De Vlaams-Marokkaanse danser/choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui behoort al jaren tot de absolute wereldtop en werd in 2011 voor de tweede keer uitgeroepen tot 'choreograaf van het jaar' door het invloedrijke magazine Tanz. Julidans volgde zijn artistieke parcours al die jaren op de voet. Sutra, zijn samenwerking met Chinese Shaolinmonniken, was één van de hoogtepunten van Julidans 2009, net als Dunas een jaar later.

Voor zijn nieuwe dansvoorstelling TeZukA richtte Cherkaoui zijn blik op het fascinerende universum van de Japanse striptekenaar Osamu Tezuka, 'de god van de manga'. De choreograaf liet zich niet alleen beïnvloeden door Tezuka's stijl, maar ook door zijn thema's. Als kind van de Tweede Wereldoorlog droeg Tezuka mensenrechten en tolerantie hoog in het vaandel. Astro Boy, het robotje met het gouden hart, is één van zijn bekendste personages en speelt ook in de voorstelling een sleutelrol.

Op het toneel brengen zowel dansers als kalligrafen Tezuka's wereld tot leven. Op de achtergrond enorme projecties van tekeningen, op de voorgrond de dansers als mangapersonages. "Niet alleen die voortdurende switch tussen werelden, maar ook de combinatie van dans, projecties, tekst, decor en muziek maken van de voorstelling een wervelend geheel." (Knack)