Trash Cuisine

Trash Cuisine
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Belarus Free Theatre
Let op: in tegenstelling tot wat er in het stadsschouwburg journaal staat is de voorstelling Engels gesproken, zonder boventitels.

Met een nagesprek met de makers na afloop van de voorstelling onder leiding van journaliste Caroline van den Heuvel.
MEER INFORMATIE
Amsterdamse wereldpremière van befaamd Wit-Russische dissidententheater
"Deze productie knettert van felheid, verdriet en theatrale elektriciteit.", schreef de New York Times in 2011 over Being Harold Printer van het Belarus Free Theatre. Het had niet veel gescheeld, of de groep was niet eens tot in New York geraakt. Het gezelschap uit Minsk wordt in eigen land vervolgd door het dictatoriale regime en zijn nietsontziende censuur.

De groep werd opgericht in 2005, als een artistiek protest tegen de dictatuur van president Loekasjenko. Omdat ze niet tot het officiële Staatstheater behoren, zijn ze per definitie illegaal en is elke opvoering strafbaar. Meerdere leden van de groep hebben al in de gevangenis gezeten. Daarom speelt het Belarus Free Theatre in woonkamers en op geheime locaties. Het publiek wordt uitgenodigd via sms.

Het gezelschap wordt ook regelmatig uitgenodigd door prestigieuze internationale podia en festivals, van de New Yorkse LaMama tot het Festival van Edinburgh. Ze worden gesteund door o.a. acteur Kevin Spacey en schrijver Tom Stoppard en de overleden Tsjechische ex-president Václav Havel was vanaf het begin hun beschermheer. Hun nieuwe productie Trash Cuisine beleeft zijn wereldpremière in Amsterdam tijdens Imagining Europe van de European Cultural Foundation dat van 4 tot 7 oktober in De Balie plaatsvindt.

Trash Cuisine gaat over geweld; over pogingen van een samenleving, een groep of een individu het leven van een mens te nemen. Teksten van Willam Shakespeare - die allerlei vormen van de doodstraf in zijn werken aan bod liet komen - vormen mede een bron van inspiratie voor het stuk. In de keuken van het theater wordt de smaak van geweld bestudeerd en wordt de ter dood veroordeelde getransformeerd tot een probleem dat kan worden onderzocht, uitgeplozen, ontrafeld en aan het menu worden toegevoegd. Deze emotionele keukenvertelling zal worden begeleid door levende muziek.