African Tales after Shakespeare

African Tales after Shakespeare
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Nowy Teatr / Krzysztof Warlikowski
Pools gesproken, Nederlands boventiteld.
MEER INFORMATIE
"Absolute aanrader" - theatermarathon naar Shakespeare.
De Poolse regisseur Krzysztof Warlikowski wordt internationaal geroemd om zijn gedurfde ensceneringen van klassieke stukken. Met een van zijn recente werken African Tales after Shakespeare komt hij naar de Stadsschouwburg Amsterdam.

In deze groots opgezette voorstelling vormen Shakespeares tragedies Othello, De Koopman van Venetië en Koning Lear de basis. "Wat me in hen interesseert is de mens in crisis. waarom is waanzin zo destructief?" (De Standaard). Warlikowski mixt deze tragedies met teksten van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Coetzee en teksten van Wajdi Mouawad, de Canadees-Libanese auteur die de bejubelde theatertekst Branden schreef.

African Tales after Shakespeare voert het publiek verder dan de thema's macht en ideologische of politieke strijd. Rond de drie gevallen helden - Othello, Shylock en Lear - bouwt Warlikowski een nieuw verhaal. De kern van deze verhalen werkt Warlikowski uit tot een nieuw en een duizelingwekkend drama, een biografie van een verstoten en zwak mens.

"Er zijn zo vele schitterende passages, en zoveel momenten waarbij er een heel nieuw licht schijnt op de teksten van Shakespeare, dat de voorstelling een absolute aanrader is." En "Voor de acteurs niets dan lof."Cobra.be

African Tales after Shakespeare maakte Warlkowski in 2011 in het kader van het Europese Prospero project, waarvoor elk jaar slechts één regisseur door zes grote Europese theaters in Lissabon, Berlijn, Rennes, Luik, Modena en Tampere wordt uitgekozen een nieuwe voorstelling te maken. Thomas Ostermeier en Alvis Hermanis gingen hem voor. Dit jaar maakt Ivo van Hove Husbands op uitnodiging van Prospero.

African Tales after Shakespeare is een productie van het Nowy teatr in coproductie met Theatre de la Place (Luik, Belgie) en Prospero. De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door het Poolse Ministerie van Cultuur en de Gemeente Warschau.

Er zijn twee pauzes, waarin eten te koop is in de foyers.