Rotunda

Rotunda
Genre:
Dans
Uitvoerenden:
The New Zealand Dance Company / Shona McCullagh
Rotunda wordt gepresenteerd in samenwerking met het Holland Dance Festival - http://www.hollanddancefestival.com

Voorafgaand aan de voorstelling organiseert het festival de 3e Ine Rietstap lezing in de Koninklijke Foyer van de Stadsschouwburg Amsterdam. (De Ine Rietstap lezing wordt georganiseerd door Holland Dance Festival en Korzo i.s.m. SSBA) - Openbaar en gratis toegankelijk. 18.30 tot 19.30
MEER INFORMATIE
Rotunda ('muziekkapel') is een verhaal over crisis en verandering. Acht dansers en een voltallige brassband nemen u mee in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland, tot aan het moment waarop de Eerste Wereldoorlog tot dit verafgelegen eiland doordrong. Die tijd wordt opgeroepen in een krachtige botsing tussen moderne dans en de live muziek, die moderne muziek verweeft met traditionele hymnes.

"Een nieuwe, krachtige beweging binnen de moderne dans." (National Business Review)

Rotunda is de eerste grote productie van de relatief jonge New Zealand Dance Company en werd gemaakt voor de viering van het 100-jarig bestaan van ANZAC (het Australian and New Zealand Army Corps, dat meevocht in o.a. WO I en WO II). Anzac Day, waarop de gevallen soldaten worden herdacht, is één van de belangrijkste nationale feestdagen in Nieuw-Zeeland.

De band rotunda, de muziekkapel, is een iconisch symbool van het Nieuw-Zeelandse gemeenschapsleven. De oprichting van ANZAC tijdens WO I, en de deelname aan die oorlog, had duidelijke impact op die gemeenschap. Sommige scènes in Rotunda zijn geïnspireerd op verhalen uit de oorlog. Gevoelens van moed en compassie worden versterkt door de zwierige en meeslepende soundtrack. Moderne blaasmuziek wordt verweven met traditionele hymnes, om zo het emotionele landschap te schetsen van een bepalende tijd in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Het bewegende decor en de opvallende kostuums maken Rotunda ook een afspiegeling van onze moderne cultuur waarin we nog altijd door conflicten worden uitgedaagd.

Volg het maakproces in een serie unieke filmpjes: http://www.nzdc.org.nz/node/studio-webisodes-series