25 jaar León & Lightfoot

25 jaar León & Lightfoot
Genre:
Dans
Uitvoerenden:
Nederlands Dans Theater 2

In dit veelzijdige jubileumprogramma viert het gezelschap een kwart eeuw León & Lightfoot met grillige en emotionele dans.

MEER INFORMATIE

Score and Five

In 1989 creëerde Paul Lightfoot zijn eerste werk voor de jonge talenten van Nederlands Dans Theater 2 en vanaf 1991 maakte hij met Sol León een vijftigtal choreografieën, exclusief voor NDT. In dit veelzijdige jubileumprogramma viert het gezelschap een kwart eeuw León & Lightfoot. Onder de noemer Score and Five (als 20 plus 5) brengt het duo twee reprises en één première.

Wereldpremière Some other Time

Het feestelijke programma brengt een wereldpremière in de voor Léon & Lightfoot zo kenmerkende grillige, emotionele danstaal. Als aanvulling worden reprises van Sad Case (1998) en Subject to Change (2003) gedanst. Het programma wordt ingeleid met het korte introductie stuk Schubert.

Sad Case & Subject to Change

Sad Case werd destijds gedanst door een hoogzwangere Sol Léon. Dit keer wordt een 'extended version' gedanst. "De lachstuipen in die tijd, waanzin en lichte schroom voor het onbekende liggen aan de basis van dit werk,” zegt Lightfoot. Subject to Change (2003) is tevens een expressief dansstuk waarin zes dansers schitteren in een emotioneel ballet. Het varieert van een beklemmend duet tussen een man en een vrouw dat geleidelijk overgaat in een kolkende groepsdans op het vierkante rode tapijt dat zich ontrolt over het podium. Het ballet wordt gedanst op muziek van Schubert’s strijkkwartet Der Tod und das Mädchen en won de Zwaan voor beste dansproductie van 2003.

Randprogramma

Voorafgaand aan beide voorstellingen is er een introductie op het Marnixbordes. De introductie start om 20.00u en duurt ca. een kwartier.
Op 22 november is er na afloop van de voorstelling een nagesprek in de Koninklijke Foyer waarbij zowel Sol Léon en Paul Lightfoot aanwezig zullen zijn en Jacq Algra (theater- en danswetenschapper) als gespreksleider zal optreden.

Let op: de duur van de voorstelling is gewijzigd i.v.m. het toevoegen van een korte pauze. De voorstelling duurt ca. 90 minuten (incl. pauze).

“ Alles beweegt en toch voel je berusting. Deze jonge dansers van het Nederlands Dans Theater 2 stralen lef uit. ” de Volkskrant
“ Sad Case representeert zo uitstekend het vroege werk van Lightfoot en Leon. Die lolligheid contrasteert sterk met het kwetsbaardere Schubert en al helemaal met de melancholische, droomachtige sfeer in Some Other Time. ” NRC Handelsblad

Bezoek hier de website van Nederlands Dans Theater.

Bekijk hier een uitgebreid interview met Sol León & Paul Lightfoot.

Lees hier de volledige recensie uit de Volkskrant.