Het Amsterdamse Gala van de Wetenschap

Het Amsterdamse Gala van de Wetenschap
Genre:
Expanding Theatre
Uitvoerenden:
Het Parool / Folia / Stadsschouwburg Amsterdam

Voor het Gala van de Wetenschap 2016, klik HIER.

MEER INFORMATIE

De wetenschap ontwikkelt zich razendsnel en inspireert ons altijd weer nieuwe vragen te stellen. Hoe zorgen we ervoor dat we gezond en vitaal oud worden, nu onze levensverwachting sterk is toegenomen? Hoe helpen we jongeren tot bloei te komen in een wereld die beheerst wordt door nieuwe media? Hoe kan digitalisering ons helpen nieuwe verbanden te ontdekken in onze geschiedenis? Hoe kunnen we de natuur en de kosmos beter begrijpen, nu nieuw-ontdekte materie de traditionele natuurkunde op z'n kop blijkt te zetten?

Deze en vele andere vragen komen aan bod op het Amsterdamse Gala van de Wetenschap, georganiseerd door Folia, Het Parool en de Stadsschouwburg Amsterdam. Hier komen grote namen uit de academische wereld bijeen om in korte, toegankelijke lezingen inzicht te geven in opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied.
'Sommige wetenschappers zijn ongelooflijk goede vertellers. Dat zorgt ervoor dat het publiek een college interessant vindt, zelfs als het onderwerp hartstikke obscuur is.', zegt 'DWDD-nerd' Alexander Klöpping in Het Parool. Theaters en festivals zetten hoogleraren op het podium. En die hebben, zo blijkt, verbazingwekkend vaak een steengoed verhaal.

Voor het Amsterdamse Gala van de Wetenschap komt natuurkundige en meesterverteller Robbert Dijkgraaf als erespreker over uit Princeton en hij zal ook de naar hemzelf vernoemde essayprijs uitreiken. Daarnaast geven universiteitshoogleraar Jeugd en Media Patti Valkenburg, hoogleraar letteren Piek Vossen, hoogleraar interne geneeskunde en AMC-directeur Marcel Levi en hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde een update van veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied.
Verder vertellen hoogleraar en kankerexpert René Bernards en hoogleraar en KNAW-voorzitter Hans Clevers in een persoonlijk verhaal over de wetenschappelijke praktijk en discussiëren VU-economiedecaan Harmen Verbruggen, emeritus-hoogleraar economie Arnold Heertje met collegevoorzitters Louise Gunning (UvA) en Jaap Winter (VU) over de verregaande samenwerking tussen de UvA en de VU. Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys geeft een voorproefje van zijn theatervoorstelling over angst en universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy Kan sluit de avond af met een blik vooruit. Pieter van der Wielen (Labyrint en Met het oog op morgen) presenteert de avond.

Duur ca. drie uur, inclusief pauze.