Mariken in de tuin der lusten

Mariken in de tuin der lusten
Genre:
Muziektheater
Uitvoerenden:
OPERA2DAY & het Nationale Toneel / Serge van Veggel
Taal:
Middeleeuws Nederlands (met Nederlandse boventiteling op 1 november)

Nieuwe voorstelling van de makers van de ‘Opera van het jaar 2014’, over het meisje dat zeven jaar met de duivel leefde. Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel speelt de rol van Mariken, als actrice tussen de zangers. Calliope Tsoupaki, wiens muziek de New York Times ‘dizzyingly beautiful’ noemde, schreef de partituur.

MEER INFORMATIE

Hun meest recente productie (La troupe d’Orphée ) werd uitverkozen tot ‘Opera van het jaar 2014’ door de operaliefhebbers van Place de l’Opera. OPERA2DAY, onder artistieke leiding van Serge van Veggel, wist de afgelopen jaren te verrassen met een reeks enthousiast ontvangen voorstellingen, waarin ze samenwerken met interessante ensembles, solisten en acteurs.

Voor Mariken in de tuin der lusten zijn de verwachtingen hoog gespannen. Calliope Tsoupaki, wiens oratorium Oidípous at Kolonos gespeeld werd op het Holland Festival 2014, schreef de partituur. Concept en regie zijn van Serge van Veggel i.s.m. dramaturg Karim Ameur van het Nationale Toneel. Uitvoerenden zijn Asko|Schönberg, toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, het in middeleeuwse muziek gespecialiseerde Tetraktys Ensemble en Cappella Amsterdam.

Mariken in de tuin der lusten is gebaseerd op het middeleeuwse Mariken van Nieumeghen (ca. 1518), over het meisje dat zeven jaar met de duivel leefde. Aan zijn zijde maakt ze een duistere reis vol excentrieke personages. Ze eindigt geketend in een klooster, biddend om verlossing. 

Randprogramma:

Voorafgaand aan deze voorstelling kunt u een voorbeschouwing bezoeken. De voorbeschouwing begint om 20.00u op het Marnixbordes en duurt ca. 15 minuten.

Ook Theatergroep Kwatta maakte een muziektheaterversie van Mariken van Nieumeghen. Hun Mariken is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en te zien in de Stadsschouwburg op zo 8 mei.

“ Het lukt allemaal met deze middeleeuws gebleven en toch naar onze tijd reikende Mariken ” Theaterkrant.nl
“ Rustgevende schoonheid ” De Telegraaf
“ Het werkt erg goed die combinatie hedendaags en oud ” Trouw
“ Geniale zet van regisseur Serge van Veggel om de hoofdrol van de opera…te laten spelen door een rasactrice als Hannah Hoekstra ” de Volkskrant
“ de muziek is vanaf de eerste noten pakkend en intrigerend ” Leidsch Dagblad/Noord-Hollands Dagblad/IJmuider Courant