Red (Get Lost)

Red (Get Lost)
Genre:
Dans / Toneel
Serie en/of festival:
Get lost
Uitvoerenden:
Living Dance Studio / Wen Hui
Taal:
Chinees (met Engelse boventiteling op 8 maart)

Een voorstelling in het kader van de serie Get Lost. Curator Frie Leysen (o.a. Berliner Festspiele en Wiener Festwochen) selecteerde een aantal voorstellingen die u meenemen op een reis door de wereld, langs, in onze contreien, onbekend theater- en danstalent.
In de documentaire voorstelling RED reconstrueert, ontleedt en bediscussieert choreografe Wen Hui met dans, tekst en filmmateriaal het militant communistische ballet Het Rode Vrouwendetachement, dat in China sinds de jaren '70 tot de culturele opvoeding behoort. 

MEER INFORMATIE

Toen de Amerikaanse president Richard Nixon China in 1972 het China van Mao bezocht, was elke stap die hij daar zette wereldnieuws. En dus ook zijn bezoek aan de voorstelling Het Rode Vrouwendetachement, een ballet van voorbeeldige maoïstische snit over een groep vrouwelijke communistische strijders. Klassieke ballerina's in militair uniform (wel met kittige korte broekjes) manipuleerden pistolen en ander wapentuig tijdens perfect gedrilde groepsdansen.

Vorig jaar werd de vijftigste verjaardag gevierd van dit ballet, dat bij de culturele opvoeding van vele Chinezen hoort. Choreografe Wen Hui - oprichtster van Living Dance Studio, de eerste onafhankelijke hedendaagse dansgroep in China - greep die gelegenheid aan om de wereld achter dat politieke ballet in een voorstelling te documenteren en ter discussie te stellen. Ze werkt daarvoor samen met een aantal theatermakers en choreografen en gebruikt ook delen uit gefilmde interviews met choreografen en dansers die betrokken waren bij producties van Het Rode Vrouwendetachement. 

Randprogramma

Voorafgaand aan de voorstelling kunt in de inleiding bezoeken in de Koninklijke Foyer. De inleiding begint om 19.45 uur en zal ongeveer 30 minuten duren. 

Na afloop van de voorstelling bent u van harte welkom bij het nagesprek met choreografe Wen Hui, eveneens in de Koninklijke Foyer. 

Dit is een voorstelling in de serie Wereldklasse.

“ DANS OP HET SNIJVLAK VAN PERFORMANCE EN DOCUMENTAIRE. ” Theaterkrant.nl
“ Wen Hui’s RED is documentair danstheater over taboes in China. ” NRC Handelsblad

Frie Leysen over RED (Bron: Scenes)

Chinese dansvoorstelling die reflecteert op de 'kittige' militair gedrilde groepbaletten uit de tijd van Mao
“In de tijd van Mao waren in China welgeteld zes opera’s en balletten toegestaan. Een ervan was The Red Woman Detachment, een ballet naar voorbeeldig revolutionair-maoïstische snit over een meisje dat weet te ontvluchten aan haar onderdrukker, een kapitalist uiteraard, en zich aansluit bij een groep vrouwelijke, communistische strijders. Het is een wonderlijk ballet waarin klassieke ballerina’s in militair uniform, maar wel met kittige korte broekjes, vervaarlijk hun pistolen en ander wapentuig paraderen in heroïsche, perfect gedrilde groepsdansen. Vorig jaar werd de vijftigste verjaardag gevierd van dit modelballet, dat onverbrekelijk ​verbonden is aan de culturele opvoeding van de Chinezen. Wen Hui (1960) is een van de pioniers van hedendaagse dans in China​ opgegroeid met deze balletten​. Zij reflecteert op dit ballet, sprak met de choreograaf en de dansers van toen, en ​ verwerkte dit tot een nieuwe choreografie. Ze gebruikte daarbij historische documenten uit die tijd en stelt vragen over het lichaam van een ballerina als lustobject in een gepolitiseerde, totalitaire maatschappij. Een kleine​ privégeschiedenis van gewone mensen in het licht van de wereldgeschiedenis”.