De Macht der Theaterlijke Dwaasheden

De Macht der Theaterlijke Dwaasheden
Genre:
Dans / Toneel
Uitvoerenden:
Troubleyn / Jan Fabre

Na het 8 uur durende Het is theater zoals te verwachten en te voorzien was in 2013 en het absoluut legendarische, 24 uur durende Mount Olympus tijdens Julidans 2015, halen we opnieuw een voorstelling van Jan Fabre naar Amsterdam: de re-enactment van De Macht der Theaterlijke Dwaasheden uit 1984.

MEER INFORMATIE

De Macht der Theaterlijke Dwaasheden is de productie waarmee Fabre in 1984 internationaal doorbrak. De theaterwereld schudt nog zachtjes na. Het was bovendien het theaterdebuut van die andere baanbrekende Belgische choreograaf, Wim Vandekeybus*. Bijna 30 jaar later reconstrueert Fabre zijn 4,5 uur durende theatermarathon scène per scène, beweging per beweging met een jonge generatie performers.

Fabre deconstrueert in De Macht het burgerlijke theater. Als sleutelmoment koos hij Wagners Ring des Nibelungen, maar ook het sprookje De kleren van de keizer - symbool voor schijn en leugen - komt voorbij. De hele theatergeschiedenis wordt geciteerd. De muziek is van Wagner, Strauss, Othmar Schoeck, Bizet en minimalist Wim Mertens.


*Van Wim Vandekeybus tonen we op 31 maart ook een remake: In Spite of Wishing and Wanting, zijn opzienbarende productie uit 1999.

Lees hier het artikel van Fabre-kenner Luk van den Dries uit ons journaal

Download artikel De macht Journaal 19 (pdf)