2666

2666
Genre:
Toneel / Internationaal
Uitvoerenden:
Si vous pouviez lécher mon coeur / Julien Gosselin
Taal:
Frans (met Nederlandse boventiteling op 17, 18, 20 en 21 mei)

Indrukwekkend, opwindend en soms ruig: Frans theatertalent Julien Gosselin (Les Particules élémentaires) maakt een 11 uur durende theatermarathon die zich afspeelt in o.a. Mexico en Europa. “Een verbluffende theaterervaring" schreef de Volkskrant. Lees hier de recensie op Theaterkrant.nl.

De losse delen op wo 17 en do 18 mei zijn alleen gezamenlijk te koop. Om voor deze voorstellingen kaarten te kopen, klik op 'koop tickets' bij woensdag 17 mei. Op woensdag (17uur), zaterdag en zondag (11u30) is er een voorbeschouwing op de voorstelling, op donderdag een nagesprek.

MEER INFORMATIE

In 2015 haalden we de grote belofte van het Franse theater, Julien Gosselin, voor het eerst naar Nederland. We lieten de voorstelling zien waarmee hij het prestigieuze Festival van Avignon had overdonderd: Les Particules élémentaires, naar de beruchte roman van Michel Houellebecq. De voorstelling speelde hier voor volle zalen. "Elke scène verrast, ontroert en wordt vol overgave de zaal ingesmeten"', schreef Het Parool (*****).

Nu gaan we een stap verder in het ondersteunen van deze theatermaker en coproduceren we zijn nieuwe voorstelling 2666 (wereldpremière Avignon 2016), naar Roberto Bolaño's gelijknamige roman, die geldt als een meesterwerk van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse literatuur. Gosselin kiest bewust voor hedendaagse teksten: "Ik heb zin in een theater dat een directe metafoor is voor de actualiteit." Gosselin neemt ons mee in een ruim 11 uur durend theateravontuur, met 20 acteurs op het toneel, om zo recht te doen aan de complexiteit en veelomvattendheid van de roman. 

In Bolaño's vijfdelige roman komt een bont gezelschap aan personages voorbij. Een groep Europese geleerden op zoek naar een verdwenen Duitse schrijver, een professor die denkt dat hij Marcel Duchamp is, corrupte Mexicaanse agenten en een mysterieuze Duitse tiener die schrijver wil worden. Het boek praat over ontelbare dingen, zegt Gosselin, en neemt vele zijpaden, van de Tweede Wereldoorlog tot de films van Roberto Rodriguez.

Speelavonden
De voorstellingen speelt eenmaal als marathon van 11 uur en een kwartier inclusief 4 pauzes en is ook te zien in twee losse delen van 5 en een half uur op twee opeenvolgende avonden. Café | Brasserie van de Stadsschouwburg Amsterdam zal er voor zorgen dat de bezoekers van 2666 gemakkelijk en vlot kunnen eten in de pauzes van de voorstelling.

Randprogramma

Voorbeschouwingen zijn er op woensdag (17u), zaterdag en zondag (11u30). Op donderdag gaat journalist Constant Meijers na afloop van de voorstelling in de nieuwe foyer in gesprek met de acteurs, voertaal is Engels.

2666 is een internationale coproductie van Si vous pouviez lécher mon cœur, Le Phénix, Scène Nationale de Valenciennes, Théâtre National de Strasbourg, Odéon, Théâtre de l’Europe,  Festival d’Avignon, TNT - Théâtre national de Toulouse, MC2 : Grenoble, Stadsschouwburg Amsterdam
, La Filature Scène nationale de Mulhouse, Le Quartz, Scène nationale  de Brest.

De coproductie en de voorstellingen in Amsterdam worden mede mogelijk gemaakt door Ammodo.

Standard RGB

 

 

“ De enscenering van het boek 2666 van Roberto Bolaño heeft een verbluffende theaterervaring van pakweg twaalf uur als resultaat ” de Volkskrant
“ Gosselin en zijn team verbeelden dit alles op wonderschonen wijze ” de Volkskrant
“ Dermate indrukwekkend dat je als toeschouwer haast gelouterd en in trance de zaal uit loopt. ” de Volkskrant
“ In zijn nog niet zo lange carrière heeft Gosselin (1987) zich naast een gedegen tekstbewerker ook een visueel estheet getoond, met voorliefde voor filmische middelen. ” Theaterkrant
“ Maar ook na die pauzes onder de brandende zon van Avignon, trekken de acteurs je moeiteloos terug in de duistere wereld van hun personages. De tomeloze energie houden ze met gemak de volle elf uur vast. Je wilt zien wat er gebeurt. ” Theaterkrant

Lees hier de synopsis van het boek 2666 door Roberto Bolaño.