De meiden

De meiden
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Toneelgroep Amsterdam / Katie Mitchell
Taal:
(met Engelse boventiteling op 15 en 22 december, 18 en 25 mei)

Let op: op 24 mei is de aanvangstijd van de voorstelling vervroegd vanwege de verwachte geluidsoverlast vanaf het Leidseplein i.v.m. de voetbalwedstrijd. Alle kaartkopers krijgen bericht.

De meiden, over twee Poolse zussen die een plan beramen om hun werkgeefster te vermoorden, ging in 2016 in première. Trouw****: "Heebink en Nietvelt imponeren in zinderende en actuele meiden. Thomas Cammaert (ook bekend van De Mol) zet een imposante dame neer." Het Parool****: "Weergaloos samenspel in een verrassend heldere, actuele regie."

 

MEER INFORMATIE

Katie Mitchell - "Engelands meest onbevreesde theatermaker" - was onze Brandstichter 2015, waarmee we haar voorstelden aan het Nederlandse publiek. De meiden van Jean Genet is haar eerste regie bij Toneelgroep Amsterdam. Genets helden waren de verstotenen van de samenleving. Waar een meid doorgaans één opkomst heeft, kreeg ze van hem de hoofdrol. Mitchell heeft het stuk uit 1947 flink geactualiseerd. De Poolse zussen Claire en Solange werken al meer dan tien jaar als dienstmeid bij een rijke mevrouw. Elke avond voeren ze in haar afwezigheid een rollenspel op waarin ze om de beurt hun mevrouw spelen. Ze nemen zich voor om haar te vermoorden. Wat begon als onschuldige fantasie, wordt stilaan bittere ernst.

Mitchell wordt in Europa op handen gedragen en gevraagd door alle grote theaterhuizen en festivals in Europa. Mitchell schuwt geen heftig thema en laat ons de wereld altijd bekijken door de ogen van de vrouw. De meiden - een onbarmhartig stuk voor drie vrouwelijke personages - past dan ook perfect in haar oeuvre.

Tijdens Brandhaarden 2018 laten we opnieuw een voorstelling van Mitchell zien, La Maladie de la Mort, geregisseerd bij Peter Brooks Bouffes du Nord.