Mount Olympus: To glorify the cult of tragedy. A 24-h performance

Mount Olympus: To glorify the cult of tragedy. A 24-h performance
Genre:
Dans / Multidisciplinair
Uitvoerenden:
Troubleyn / Jan Fabre

"Niets menselijks is Fabre vreemd, en dat geldt ook zeker voor de oude Grieken en hun goden. Lust, afgunst, incest, wraak, moord, matricide, patricide, filicide, you name it, they’ve done it." (Theaterkrant *****). In Fabres indrukwekkende oeuvre is de 24-uursmarathon Mount Olympus een hoogtepunt (tot nu toe). Mount Olympus was de kers op de taart van Julidans 2015 in de Stadsschouwburg en is nu nogmaals - eenmalig en exclusief in de schouwburg - te zien.

MEER INFORMATIE

Jan Fabre staat in binnen- en buitenland bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van zijn generatie. Hij bespeelt de codes van theater en dans. De scheiding tussen theater en werkelijkheid is dun, de performers gaan tot het uiterste, hun uitputting is niet gespeeld. Fabre wil altijd grenzen verleggen - of liever: overschrijden. Hij weet al ruim 35 jaar de gemoederen te verhitten. Met kunst.

Mount Olympus is een brok geschiedenis die tot leven komt in één etmaal, een dag en een nacht. Het is de tijd van de mensheid, van de geboorte van de tragedie en wat dat nu eigenlijk is, die verscheurdheid, obsceniteit, zuivering.  We herkennen de contouren van verhalen en figuren uit de Griekse tragedie, nabij en tegelijk ver weg. De barsten in deze figuren worden door Fabre verder gescheurd tot ze in flarden hangen, uiteen geslagen door geweld, extase en Homerisch gelach. Het zijn de onleesbare Grieken die Fabre interesseren, schreef gastdramaturg Luk Van den Dries, helden als Medea, Antigone, Prometheus, Oedipus, Elektra, voor ze door de psychoanalyse schaakmat werden gezet. Ze verrichten daden die ondoordringbaar zijn, spreken taal die stokt, verstilt, reutelt of louter schreeuw wordt. Fabre toont de slagvelden waarin hun toorn, hun opstand, hun passie wordt uitgevochten. Vierentwintig uur lang. De Oorlog van Troje houdt nooit op.

Met vier generaties en 27 performers op het toneel etaleert Fabre alle dimensies van zijn theaterarbeid, na meer dan 30 jaar ervaring. Met hun gestolen dromen regisseert Fabre zijn beelden, 24 uur lang, en brengt zo hulde aan de diepe schoonheid van zijn performersDe acteurs  van het allereerste  uur zullen  er staan,  de ervaren  rotten, maar ook een jonge kliek nieuwe wolven.

Hoe overleef ik 24 uur Mount Olympus?

Slapen

Tijdens de 24 uur Mount Olympus wilt u wellicht zo nu en dan even de ogen sluiten, een powernap maken of even gaan liggen. Dit kan, in de zaal zelf of in de Koninklijke foyer waar veldbedjes voor u klaar staan. Slaapzakken en matjes mag u zelf meenemen.

Yoga

In de ochtend van 29 april kunt u lijf en geest opfrissen tijdens een yogales. De les wordt gegeven door de professionele yogadocent Mark Dowe. De yogales is gratis bij te wonen in de ruimte van de Salon (op de begane grond aan de kant van de Marnixstraat). Er zijn twee lessen achter elkaar voor circa 25 bezoekers per les.

Yoga I: 08.00-09.30 uur
Yoga II: 10.00-11.30 uur

Ontspanning en verdieping

De Pleinfoyer wordt gedurende de 24 uur ingericht als ruimte waar u even kan ontspannen. Met versnaperingen die aan de bar verkrijgbaar zijn, een boekenkast vol boeken over de Griekse mythologie, met uitzicht op het Leidseplein, of - voor wie niets wil missen - op het scherm waar de voorstelling live op te volgen is. Maar u kunt er ook even lekker voor u uit staren of wegdromen in één van de relaxte fauteuils.

Ontbijtbuffet

In de ochtend van 29 april kunt u van 7 tot 9 uur gebruik maken van een uitgebreid ontbijtbuffet in de Brasserie. U kunt aan het buffet deelnemen voor €12,50. Graag voor het ontbijtbuffet reserveren via Café | Brasserie van de Stadsschouwburg Amsterdam, 020-7959995. Aanmelden op de dag zelf kan eventueel ook mits er nog ruimte én ontbijt is.

In Café | Brasserie van de Stadsschouwburg Amsterdam kunt u wat uitgebreider eten.

Eten & drinken

In de foyers kunt u gedurende de 24 uur terecht voor kleine versnaperingen

Van 22 tot 6 uur - Night food
Thaise wortel & gembersoep (vegetarisch)
Indiaase groentecurry (vegetarisch)
Handfruit, koeken, snackjes (prepacked)
(alles geserveerd met Turks brood)

Van 6 tot 10 uur - Ontbijt
Croissantjes
Yoghurt met granola en fruit
Handfruit

Gedurende de zaterdag is er voor de bezoekers van Mount Olympus die niets willen missen en dus snel iets willen eten een speciaal menukaartje in de brasserie met lunchitems die vlug op tafel kunnen staan.

U mag ook eigen meegebrachte etenswaren nuttigen.

“ Fabre op zijn allerbest. Nog beter zijn die helden van performers die ons naar deze top hebben gebracht. ” de Volkskrant
“ Door de focus op het persoonlijke wordt Mount Olympus ook ónze tragedie – een pamflet van onbehagen over de beschaving. ” Trouw

Bekijk hier het tijdschema van Mount Olympus.

Bij de Nederlandse première tijdens Julidans sprak Jan Fabre over Mount Olympus.

Interview door Met het oog op Morgen (begint bij 39 minuten)

Interview door Opium radio

Interview met Jan Fabre in de Volkskrant

In de kranten verschenen onderstaande publicaties

Interview (voor Volskrant abonnees gratis)

***** recensie Trouw

***** recensie de Volkskrant

**** recensie NRC Handelsblad 


Lees alles wat over deze marathonproductie is gemaakt en verschenen op de speciale website.