De Oplossers Live#8: De Nederlandse militaire missie in Mali

De Oplossers Live#8: De Nederlandse militaire missie in Mali
Genre:
Expanding Theatre
Uitvoerenden:
De Oplossers

In juni besluit het kabinet tot verlenging van de Nederlandse militaire missie in Mali. Het publieke debat daarover is vrijwel afwezig. Ten onrechte. 

MEER INFORMATIE

Nederland is sinds 2014 met 450 militairen actief in Mali als onderdeel van de VN-vredesmissie MINUSMA. De taak van de Nederlandse militairen is vooral inlichtingen inwinnen en verkenningsvluchten uitvoeren. Ondanks de aanwezigheid van 12.000 VN-soldaten is Mali nog altijd instabiel en neemt de kracht van separatisten, criminelen en terroristen toe, ook in omliggende landen.

Hoe kan de VN-missie beter bijdragen aan vrede in Mali? Tijdens de achtste editie van de Oplossers Live gaan wetenschappers uit verschillende vakgebieden dit complexe probleem te lijf. Ze gaan over hun oplossingen in gesprek met een maatschappelijk panel en de zaal.

In dit programma:

  • Presentaties van topwetenschappers, onder wie Dieuwertje Kuijpers (promovenda High Risk Politics), wetenschapsfilosoof Pim Klaassen en Mirjam de Bruijn (hoogleraar antropologie)-
  • Een introductie van ontwikkelingseconoom Fred van der Kraaij, die werkte met het ministère du Plan van Mali en Karlijn Muiderman, coördinator van website Sahel Watch en werkzaam bij online denktank The Broker.
  • Een maatschappelijk panel met voormalig Apachepiloot Peter Gordijn, documentairemaakster Gabrielle Provaas, en Victor van der Linden (ontwikkelingsconsultant, oa in Mali)

De Oplossers Live is een programma van Tertium, de Vrije Universiteit en Vrij Nederland. Deze editie kwam tot stand in samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam, The Broker en journalist Michiel Zonneveld. 

Het aantal plekken is beperkt dus bestel snel je (gratis) kaarten via de bestelknop.