Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2

Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Rimini Protokoll / Helgard Haug / Daniel Wetzel
Taal:
Duits (met Nederlandse boventiteling op 7 en 8 februari)

Het Duitse collectief Rimini Protokoll, onze Brandstichter 2017, is gespecialiseerd in documentair theater gemaakt met 'experts van het dagelijkse leven'. De groep maakte een genuanceerde voorstelling over een groot taboe: Adolf Hitler's Mein Kampf. Wat is er waar van de mythevorming rond dat boek? Wat staat er eigenlijk in? En wat zijn de gevaren van deze 90 jaar oude tekst? 6 persoonlijke verhalen over één van de grootste taboes in de (literatuur)geschiedenis.

MEER INFORMATIE

Adolf Hitler: Mein Kampf, Band 1 & 2
De openingsvoorstelling van Brandstichter 2017 gaat over een boek dat in vele landen niet verkocht mag worden en waarover de nodige verhalen de ronde doen: Mein Kampf (Mijn Strijd) van Adolf Hitler. In januari 2016 is het copyright vervallen en het boek publiek domein geworden. Met een diverse groep mensen die een persoonlijke of professionele relatie met het boek hebben, dook Rimini Protokoll in de geschiedenis van Hitlers manifest.

Samen met een juriste, een boekbinder, een Turks-Duitse rapper, een Israëliër die Mein Kampf ooit las als managementboek, een blinde radioman die het in braille voorleest, een vrouw die het als 15-jarige in handen kreeg, lazen zij het van kaft tot kaft, verzamelden (soms verbazingwekkende) feiten en wetenswaardigheden en ging op zoek naar bestaande kopieën. Ze vonden er onverwacht veel - in antiquariaten, op zolders, in Bengaalse en Turkse marktkramen, het International Antarctic Centre in Nieuw-Zeeland - en brengen ze mee naar het theater.

Het doel is niet een wetenschappelijke analyse, maar zoeken naar antwoorden op de vraag: Wat is er waar van de sterke verhalen over Mein Kampf? Wat staat er eigenlijk in? En wat zijn de gevaren van deze 90 jaar oude tekst? Rimini Protokoll maakt speciaal voor Brandstichter een versie met verwijzingen naar Amsterdam en Nederland.

(B)randprogramma:

  • Voorafgaand aan beide voorstellingen is er om 19.45 uur een inleiding door Constant Meijers van ca. 30 minuten in de Koninklijke Foyer.
  • Op dinsdag 7 februari bent u om 19.00 uur welkom bij de Festivalaftrap (FAQ-Room). Hein Janssen blikt met programmeur René van der Pluijm, Helgard Haug en Stefan Kaegi vooruit op 13 dagen festival.
  • Op woensdag 8 februari is er van 19.00 -19.45 uur in de SSBA Salon een FAQ-Room waar Mein Kampf onder de loep gehouden wordt. Historicus Ewoud Kieft en Rimini's Helgard Haug schuiven aan.
  • Na afloop van de voorstelling op woensdag 8 februari is in de Koninklijke Foyer er een nagesprek o.l.v. Joost Ramaer (journalist Groene Amsterdammer, NRC) met maker Helgard Haug en performers.

Op de begane grond van de Stadsschouwburg kunt u doorlopend de installatie 100% City bezoeken. De installatie toont de mensen achter de statistieken: inwoners uit 28 steden van over de hele wereld, vertellen over hun stad.

Spraakmakers:
Nader kennis maken met de driekoppige artistieke kern van Rimini Protokoll? Dat kan tijdens Spraakmakers op do 9 februari om 20.30 uur. Aan de hand van filmfragmenten delen de drie hun inspiraties. In combinatie met een voorstellingsticket krijgt u €5 korting op een kaartje voor Spraakmakers.

Brandstichter: Rimini Protokoll
Tijdens ons internationale festival Brandstichter zetten we een internationaal gevierd theatermaker in de schijnwerpers. In 2017 is het de beurt aan Rimini Protokoll. Dit Duitse collectief maakt furore in Europa met zijn documentaire theater over actuele onderwerpen. De groep werkt niet met acteurs, maar met mensen die direct betrokken zijn bij de onderwerpen: de 'experts van het dagelijkse leven'. Razend interessant theater dat een verrassende blik op de samenleving biedt. "Het is heel eenvoudig, zei Jorg Karrenbauer, die al jaren met de groep samenwerkt, in The Guardian:"Als je een verhaal willen vertellen, waarom laat je het dan niet vertellen door de mensen die het zelf hebben meegemaakt? Waarom zou je iemand anders laten doen alsof ze die persoon zijn?" Voor het volledige programma en (B)randprogramma kijkt u op: ssba.nl/brandstichter

Brandstichter 2017 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting Ammodo, Fonds Podiumkunsten, Goethe Institut en de anonieme gevers.

ammodoFPK LOGO WEB S       GI Logo horizontal green sRGB

 

“ Kortom, dit verblijf in de taboe-zone rond Mein Kampf is iedere minuut waard. Langdurig applaus. ” Südwest Presse
“ Deze voorstelling roep op tot nuance: het lezen van Mein Kampf kan helpen om de geschiedenis te begrijpen. Het zal geen nieuwe Nazi's recruteren. ” Wiesbadener Kurier
“ Deze voorstelling leert je zowat alles wat je over Mein Kampf moet weten, maar ook hoe je om moet gaan met dit soort vergif. ” The Guardian
“ De ontdramatisering van Mein Kampf is niet de zwakte, maar de grote verdienste van deze voorstelling. ” Theaterkrant

Lees hier meer over Rimini Protokoll.
Lees hier meer over waarom Rimini Protokoll als Brandstichter 2017.
Lees hier het artikel uit de Groene Amsterdammer.