Acceso

Acceso
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Pablo Larraín
Taal:
Spaans (met Nederlandse boventiteling op 23 en 24 september)

De Chileense cineast Pablo Larraín (No, El Club, Neruda, Jackie) regisseert een heftig relaas over armoede en misbruik in Chili. Het verhaal van één man, het verhaal van velen, eerlijk, onthutsend en met (galgen)humor.

MEER INFORMATIE

Om van dag tot dag te overleven, verkoopt Sandokan prullaria op straathoeken en in bussen. Hij werd als kind misbruikt en leeft in de marginaliteit. Maar om zijn waren te verkopen, moet hij zich in de openbare ruimte begeven. Hij kan niet onzichtbaar zijn, het is zijn enige kans op toegang ('acceso') tot een beter leven, een plek in de maatschappij. Zijn relaas is fel, persoonlijk en tegelijk politiek; een bijtend betoog over de staat van het moderne Chili.

"De monoloog Acceso laat zien hoe een kansloze jongen van de straat de grootste gruweldaden overleeft. Het is een performance, die je naar de keel grijpt. Ook dankzij de bijzondere acteerprestaties van Roberto Farías." (Theaterkrant ****).

Regisseur Pablo Larraín geldt als één van Zuid-Amerika's meest avontuurlijke filmmakers. Zijn film No, over een houtje-touwtje verkiezingscampagne die het regime van Pinochet ten val brengt, werd genomineerd voor een Oscar; zijn meest recente film Jackie, met Natalie Portman, voor de Gouden Leeuw en Golden Globe. Maar Larraín heeft ook een grote liefde voor het theater: "Wat me het meest doet duizelen zijn de vele manieren waarop een acteur zich voor je ogen kan transformeren." Ook in het theater is Larraíns werk politiek met een luchtige knipoog.  

Larraín creëerde deze theatermonoloog speciaal voor acteur Roberto Farías. Regisseur en acteur verdiepten zich voor aanvang in getuigenissen van jongens die seksueel misbruikt werden. In lange schrijf- en improvisatiesessies creëerden zij het personage Sandokan, een diep gewond mens, een 'grootstedelijke gladiator'. In een directe, wrede taal, maar ook met humor en ontwapenende eerlijkheid, neemt Farías ons mee naar de straten van Santiago.


Lees hier het dagvel van de theatersolo Acceso op 23 en 24 sep. en de films El Club op 25 en NO op 26 sep..