The Legend is back!

The Legend is back!
Genre:
Dans / Internationaal
Uitvoerenden:
Martha Graham Dance Company

Martha Graham (1894-1991), wier leven en carrière bijna de hele 20e eeuw omvatten, is de grondlegster van de Amerikaanse moderne dans. Haar invloed is niet te overschatten. Met dit bijzondere, exclusieve programma vieren we de nalatenschap van een danslegende.

MEER INFORMATIE

Graham werkte aan een nieuwe vorm van dans als tegenhanger van het klassieke ballet met zijn voorafbepaalde regels en vormen. Haar dans was expressionistisch en experimenteel en ontstond vanuit de beweging zelf. Ze ontwikkelde haar eigen techniek, die bekend werd als de Grahamtechniek. Dit programma biedt een uniek overzicht van Grahams vroege choreografieën tot en met haar laatste creatie Maple Leaf Rag. Zo is onder meer het politieke Chronicle te zien, een hernieuwde interpretatie van de solo Ekstasis en de visie van jonge Amerikaanse choreografen op Lamentations uit 1930.

Programma:
Film: 90 Years in 90 Seconds (Justin Scholar)
Chronicle (Graham, 1936 / political, woman-power)
pauze
Lamentation
Variations (2007)
Ekstasis (Solo Graham, 1933, reconstructed)
Maple Leaf Rag (Graham 1990)

Inleiding XL
Voorafgaand aan de voorstelling bent u van harte welkom bij de uitgebreide inleiding door dansexpert en journalist Jacq. Algra. Zij neemt u mee door moderne dansgeschiedenis en vertelt u over de rol van Martha Graham in deze. De inleiding duurt circa 3 kwartier en start om 19:30 uur. Het is gratis toegankelijk en u kunt uw drankje mee nemen. Afgelopen zaterdag 10 februari schreef Jacq. een uitgebreid artikel over Martha Graham in Het Parool. U kunt het hier lezen.

Lees hier het interview dat Astrid van Leeuwen had met Janet Eilber, artistiek directeur Martha Graham Dance Company.

Copresentatie Holland Dance festival
Holland Dance Festival en Stadsschouwburg Amsterdam maken zich hard voor de internationale dans in Nederland. Eens in de twee jaar presenteren zij gezamelijk een bijzondere dansproductie. In 2016 was dat de nieuwste choreografie van Itzik Galili en in 2014 was een voorstelling van de Australian Dance Company. Dit jaar halen zij twee producties naar Nederland: naast het bijzondere programma van de Martha Graham Dance Company presenteren zij gezamenlijk ook de feelgoodvoorstelling Dancing Grandmothers van de Zuid-Koreaanse choreografe Eun-Me Ahn.

HDF LOGO2