Een leven lang theater: Alexandra Radius & Han Ebbelaar

Een leven lang theater: Alexandra Radius & Han Ebbelaar
Genre:
Diversen / Dans
Uitvoerenden:
Stadsschouwburg Amsterdam

In Een leven lang theater kijken we naar de Nederlandse theatergeschiedenis gezien door de ogen van kunstenaars die een grote rol spelen in die geschiedenis. En wiens carrière zich voor een groot deel in de Stadsschouwburg heeft afgespeeld. Voor en/of achter de schermen.

MEER INFORMATIE

Han Ebbelaar en Alexandra Radius: het wereldberoemde balletkoppel maakte furore bij Het Nationale Ballet in de jaren 70 en 80, destijds onder leiding van Rudi van Dantzig. Het Nationale Ballet was toen gehuisvest in de Stadsschouwburg en verhuisde in 1986 naar het Muziektheater aan het Waterlooplein. Moderator van de middag is Samuel Wuersten - algemeen en artistiek directeur van Holland Dance Festival.  

Radius en Ebbelaar leerden elkaar kennen in 1959 bij het Nederlands Ballet: "Zij was zeventien, hij zestien. Ze was in die tijd verslaafd aan chocolade. Ondanks dat ze Han een boerenkinkel 'met flaporen en grote voeten' vond, vroeg ze hem om een stuk chocolade. Hij vond haar te klassiek en had meer belangstelling voor de moderne meisjes van de groep. Toch ontstond er een vriendschap. Zij was eigenwijs en introvert, hij een driftkop zonder blad voor de mond. Beiden waren ze doorzetters." (Eenlevenlangtheater.nl).

Radius en Han Ebbelaar dansten vervolgens samen bij het Nederlands Dans Theater, het Nationale Ballet en het American Ballet Theater. In 1979 vierden zij hun 20-jarig jubileum in de Stadsschouwburg. Sindsdien hangen hun portretten in de schouwburg. Ebbelaar stopte in '87 met dansen, Radius in '90. Al hun energie stoppen zij sindsdien in hun huis in Frankrijk, de schilderkunst en het jaarlijkse Balletgala van hun Stichting Dansersfonds '79.

Lees hier het programma van deze editie van Een leven lang theater.