Salam

Salam
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Noord Nederlands Toneel / Guy Weizman / Club Guy & Roni / Asko-Schönberg
Taal:
Nederlands, Engels en Arabisch (met Nederlands en Engelse boventiteling op 7 en 8 mei)

Alle grote verhalen beginnen met een klein verhaal. En vrijwel alle wereldconflicten vanuit teleurstelling of pijn. Nu de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld steeds vaker oplopen, neemt regisseur Guy Weizman ons mee naar het begin: het verhaal van Abraham. 

MEER INFORMATIE

Zowel in de Koran als in de Bijbel is het verhaal over Abraham en zijn zonen opgetekend. Ismaël is de eerste zoon van Abraham, verwekt bij een slavin. Izaäk is de eerste zoon van Abrahams vrouw Sara. Zij dwingt Abraham om Ismaël te verstoten. Zo worden de broers van elkaar gescheiden. Izaäk wordt één van de grondleggers van het jodendom en het christendom, Ismaël de stamvader van de moslims.
Guy Weizman, medeoprichter van dansgezelschap Club Guy & Roni, nam in 2015-2016 de leiding van het Noord Nederlands Toneel over. Met Carrousel liet hij ons kennismaken met zijn multidisciplinaire artistieke koers. Die met sterren bestrooide voorstelling was net als Salam een samenwerking met Club Guy & Roni en Asko|Schönberg.

In Salam worden de grote maatschappelijke conflicten teruggebracht tot een menselijk verhaal over liefde, spijt, jaloezie, kinderloosheid en ouderschap. De Marokkaans-Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi schreef de teksten, Jack Wouterse speelt Abraham. Wie het werk van Weizman kent, weet dat dit geen historisch bijbeldrama wordt. Weizman laat zich qua sfeer en energie liever inspireren door Tarantino’s From Dusk Till Dawn. De muziek speelt een belangrijke rol: vijf jonge componisten schrijven speciaal voor het stuk nieuwe volksliederen, die beter passen bij een nieuwe  wereld.

Geen zin om alleen te gaan? Ga dan op clubdate en bezoek deze voorstelling met Singles United op dinsdag 8 mei. 

LANGUAGE NO PROBLEM
SALAM is international friendly! Dutch, English and Arabic spoken, with both English and Dutch surtitles.

NAGESPREK OP 8 MEI
Na afloop van de voorstelling op 8 mei vindt er een nagesprek plaats in de Pleinfoyer. We gaan in gesprek over de voorstelling vanuit verschillende perspectieven, met publiek en makers. Te gast zijn: regisseur Guy Weizman, moderator Jan Berkvens (Onderwijskundige en Remonstrants predikant in opleiding) Madelief Brok (Remonstrants predikant in opleiding), Hafsa Mahraoui (bestuurslid Tans, een platform dat zich inzet voor bevordering van de professionele positie van de hoog opgeleide Nederlanders met Marokkaanse roots) en Jeroen Fierens (Schrijver Volzin, magazine voor religie en samenleving).

“ Resultaat: een geweldige, unieke, luidruchtige, soms finaal uit de bocht vliegende en ten slotte originele voorstelling, waarin aloude Bijbelse personages fris tot leven worden gebracht ” Volkskrant
“ Salam is geslaagd. Sterker, je wilt nog een keer gaan kijken ” Dagblad van het Noorden
“ de overdonderende pracht van muziek, dans, spel en beelden is een lust voor alle zintuigen ” Scenes
“ een sublieme interactie tussen de muziek en het spel ” Theaterkrant