Platonov

Platonov
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Theater Utrecht / Thibaud Delpeut

Theater Utrecht presenteert Platonov (1881) van Anton Tsjechov in een radicale, hedendaagse versie van regisseur Thibaud Delpeut. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt hij een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials, tegen de achtergrond van een veranderende samenleving.

MEER INFORMATIE

Na hun bejubelde voorstelling Caligula zetten regisseur Thibaud Delpeut en hoofdrolspeler Vincent van der Valk een nieuwe stap in hun zoektocht naar de emotionele drijfveren van extreme mannenfiguren. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt Delpeut een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials. Het samenzijn van deze vrienden, deze urban tribe, is een verdedigingsmechanisme tegen een steeds meer flexibiliteit eisende buitenwereld. Hun gedeelde loft is een rustpunt, een plek waar ze simpelweg kunnen zijn en niet voortdurend iets hoeven te worden. Maar de buitenwereld laat zich niet ontkennen.

Thibaud Delpeut maakt theater over mensen van nu, die leven in een tijd dat geluk als maakbaar wordt gezien, in tijden van crisis, in tijden van verandering. Eerder regisseerde hij o.a. Een soort Hades, over de psychiatrie, Westkaai, over mensen aan de rand van de samenleving, en het bewierookte Hedda Gabler. In Platonov spelen naast Van der Valk (winnaar Arlecchino 2015) ook Ilke Paddenburg (winnares Colombina 2016 voor Een soort Hades) en Claire Bender (Westkaai) de vrouwen.

“Als ik niet veranderd was als mens, dan was ik Platonov geworden” zegt Delpeut. Hij waagt zich voor het eerst aan een tekst van Tsjechov. “Ik heb een zwak voor het personage Platonov, omdat ik hem zo goed begrijp. Platonov is iemand die niet tegen compromissen, leugens, het sociale gedrag, conventies en gekonkel kan. Hij verliest zich vervolgens in een strijd zonder programma, een strijd tegen de mensheid, waarin hij al zijn vrienden verspeelt.”

Geen zin om alleen te gaan? Ga dan op clubdate en bezoek deze voorstelling met Singles United op 24 april.

 

Alle recensies kunt u hier lezen.

“ De groep jonge acteurs overtuigt in deze lappendeken van dialogen. ” theaterkrant.nl
“ Sidderende Platonov in een nacht vol seks, drank en drugs ” NRC Handelsblad
“ Theater Utrecht maakt een eerlijke en gedurfde Platonov ” de Volkskrant