De Oresteia

De Oresteia
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Theu Boermans / Het Nationale Theater

Het Nationale Theater brengt elk seizoen een klassieker uit de toneelgeschiedenis. De Oresteia is een familiedrama waarin opeenvolgende generaties met elkaar zijn verbonden door een bloedige keten van wraak. En de eerste vorm van staatsrecht verzoening biedt. Na De Oresteia zou niets meer hetzelfde zijn. Niet in het theater en niet in de wereld. 

MEER INFORMATIE

Aischylos schreef de Oresteia in 458 v. Chr. De tekst is nog altijd van betekenis. Hoe stop je wraak en waar vind je gerechtigheid zonder bloed te vergieten? In De Oresteia leggen Orestes en de zijnen de lange en moeizame weg af naar verzoening en laten zien hoe de gekrenkte en gewelddadige mens in onszelf beteugeld kan worden. De voorstelling laat zien hoe bloedwraak wordt omgevormd naar staatsrecht. En dat juist in tijden van crisis, wanneer allerlei tegengestelde krachten op elkaar botsen die de hele samenleving in gevaar brengen.

Theu Boermans - hij gaf in september 2017 als artistiek leider van Het Nationale Toneel het stokje door aan Eric de Vroedt - ensceneerde opnieuw een klassieker. Met die voorstellingen (o.a. Midzomernachtdroom, As you like it, De revisor en Jeanne d'Arc) leverde hij altijd rake commentaar op de wereld van nu. Dat doet hij ook met zijn vertaling van de grimmige oertekst van De Oresteia.

Met o.a. de Theo d'Or 2017 winnares Romana Vrede en de Louis d'Or 2017 winnaar Hans Croiset. Lees hier het juryrapport.

“ "Theu Boermans maakt van dit stuk vooral een indrukwekkend kijkspel, een genot voor het oog, met een keur aan spelers die stuk voor stuk excelleren." ” Haarlems Dagblad
“ De Oresteia krijgt vleugels ” NRC Handelsblad