Sutra

Sutra
Genre:
Dans / Internationaal
Uitvoerenden:
Sidi Larbi Cherkaoui / Sadler's Wells

Sutra was in 2009 in de Stadsschouwburg te zien tijdens Julidans. De voorstelling, die choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui samen met Chinese Shaolinmonniken maakte, is zo uniek en fascinerend dat we hem graag nog eens naar Amsterdam halen. De mix van kungfu en hedendaagse dans "maakt een verpletterende indruk" (de Volkskrant).

MEER INFORMATIE

De Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui is een van de meest gevraagde choreografen van dit moment. Voorstellingen als Sutra, Dunas (met flamenco-ster María Pagés), Genesis (met de Chinese Yabin Wang) of TeZuKa (over de Japanse mangatekenaar) zijn voorbeelden van Cherkaoui's artistieke koers. Hij bouwt bruggen tussen oost en west, tussen verschillende culturen en verbindt dans met andere kunstvormen. Hij kreeg veel belangrijke internationale dansprijzen en werd ook buiten de danswereld opgemerkt; zo maakte hij al twee choreografieën voor popqueen Beyoncé. Sinds september 2015 is hij artistiek leider van het Ballet van Vlaanderen, een belangrijke nieuwe stap in zijn carrière.

Sutra is een ouder werk dat hij creëerde bij zijn gezelschap Eastman. Al eeuwenlang beoefenen de boeddhistische monniken van de Shaolintempel in China kungfu. Cherkaoui daagde hen uit om met hem een voorstelling te maken. Cherkaoui verbindt de kungfu met pure dans in een ingenieus decor waarin met kisten alle mogelijke scènes gebouwd worden. "Fraaie kungfu-vechtkunst in caleidoscopisch decor." (NRC). "Als bliksemschichten of stiletto's doorklieven ze de lucht. Om geruisloos met een koprol te landen." (de Volkskrant).

Als kind, zo vertelde Cherkaoui, wilde hij de wereld tekenen. "Het bijzondere aan dansen is dat je zowel het potlood als de tekenaar bent. Zo vertaal ik de werkelijkheid in iets dat de feiten overstijgt." Zijn Vlaams-Marokkaanse achtergrond speelt een belangrijke rol in zijn werk. "Ik heb me altijd gezegend gevoeld met mijn afkomst, met mijn dubbele roots. Daardoor werd ik nooit beperkt door één cultuur, één visie of één waarheid.", zegt Cherkaoui.

"Sutra", schreef de Volkskrant, "is een typische Larbi: een voorbeeld van een vanzelfsprekend amalgaam van realisme en religiositeit , een westerse speeltuin met oosterse spiritualiteit." 

De voorstelling reist langs meer Nederlands theaters. Bekijk hier de volledige speellijst.