Titanic

Julidans
Titanic
Genre:
Dans
Serie en/of festival:
Julidans
Uitvoerenden:
Bitter Sweet Dance / Liat Waysbort

Dansen tot je zinkt. Bitter Sweet Dance brengt een actuele remake van Ohad Naharins memorabele dansvoorstelling The Sinking of the Titanic (1989) die geïnspireerd was op het onverzettelijke orkest dat doorspeelde terwijl de iconische boot ten onder ging.

MEER INFORMATIE

Liat Waysbort: “Ik ervaar het zinkende schip als een metafoor voor een wereld in transitie. Er vinden momenteel wezenlijke veranderingen plaats waar we maar weinig grip op lijken te hebben. Titanic toont dat binnen elk krachtenveld individueel handelen altijd impact heeft.”

Onheil overvalt de dansers, maar ze gaan niet zomaar ten onder. Radicaal omarmen ze alle keuzes en mogelijkheden die ze hebben om hun einde te beïnvloeden. Krachtig en explosief, breekbaar en verstild nemen ze je mee in hun strijdlust, doodsangst, berusting en verbondenheid. Een bitterzoete avond waarin, naast de onvermijdelijke scheur in mensenlevens, hoop en kameraadschap voelbaar worden.

Als tiener zag Liat Waysbort The Sinking of the Titanic en dit werk maakte diepe indruk op haar. Vervolgens begon ze haar carrière bij Ohad Naharin en zijn wereldberoemde Batsheva Dance Company. Ze werkt inmiddels al jaren als zelfstandig choreograaf in Nederland en in 2015 richtte ze Bitter Sweet Dance op, waarmee ze voorstellingen creëert die tot in elke vezel van je lichaam doordringen; ‘It grabs you by the senses’. Het werk ondermijnt clichés rond leeftijd, gender en lichamelijkheid, rekt definities van schoonheid op en maakt al het menselijke tastbaar.

Titanic gaat in wereldpremière in Stadsschouwburg Amsterdam en wordt geproduceerd door Bitter Sweet Dance en gecoproduceerd door Stadsschouwburg Amsterdam, Dansmakers, Dansateliers en Academie voor Theater en Dans Amsterdam. Titanic komt tot stand door financiële bijdragen van het Fonds Podiumkunsten, het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Randprogramma:

Na afloop is er een nagesprek met Liat Waybort.