Gysbreght van Aemstel toer (met film)

Gysbreght van Aemstel toer (met film)
Genre:
Diversen
Uitvoerenden:
Stadsschouwburg Amsterdam

Een exclusieve rondleiding door de schouwburg, langs de geschiedenis van de roemrijke Gysbreght van Aemstel, die Amsterdam tevergeefs trachtte te verdedigen tegen de vijand buiten de stadsmuren.

MEER INFORMATIE

De rondleiding

Met Vondels toneelstuk Gysbreght van Aemstel werd in 1638 de Amsterdamse schouwburg ingehuldigd. Eeuwenlang werd het rond nieuwjaarsdag in de Stadsschouwburg opgevoerd. Die geschiedenis vindt u terug op vele plekken in de huidige schouwburg. Filmmaker Jacqueline Kooter creëerde speciaal voor de schouwburg een nieuwe animatiefilm over de Gysbreght, geïnspireerd door de mozaïek op ons Gijsbrechtbordes. In januari organiseren wij een exclusieve Gijsbreght-toer door de schouwburg, inclusief de film.

Tijdens de rondleiding wordt de (theater)geschiedenis van Vondel en zijn Gijsbrecht belicht. De rondleiding begint met een vertoning van de 13 minuten durende film. Uw gids is Janna de Lathouder. De film is ook los te zien van 24 dec t/m 15 jan op het Gijsbrechtbordes.

De film 

Eeuwenlang werd de Gysbreght rond nieuwjaarsdag opgevoerd in de Stadsschouwburg. Generaties Amsterdammers maakten er kennis met het verhaal over de ondergang van middeleeuws Amsterdam. Dit jaar is het de eerste keer in 378 jaar dat dit verhaal door een ander medium wordt verbeeld dan door de podiumkunst. Het Gysbreghtmozaïek van Antoon Molkenboer, dat in de Stadsschouwburg hangt, komt tot leven in een nieuwe animatiefilm van Jacqueline Kooter. De film werd ingesproken door Gijs Scholten van Aschat. 

De Gysbreght speelt zich af in middeleeuws Amsterdam, toen de stad nog katholiek was. Vondels stuk begint in het jaar 1300, op het moment dat de stad één jaar belegerd wordt door de Kennemers en de Waterlanders. Gysbreght, Heer van Aemstel, verdedigt zijn stad. Tevergeefs; door list en verraad weet de vijand de stad binnen te dringen. Amsterdam wordt geplunderd en platgebrand. Gysbreght en de zijnen moeten vluchten. Kooter legt ook een link met de actualiteit: vluchten en migratie door oorlogsgeweld is een thema van alle tijden.

Te zien van 24 december 2016 t/m 15 januari 2017. Locatie: Gijsbrechtbordes.
Toegang van 45 minuten voor aanvang tot 30 minuten na afloop van de voorstellingen.
Gratis voor bezoekers van een voorstelling.
Duur: ca. 13 minuten.