Achterland

Achterland
Genre:
Dans / Internationaal
Uitvoerenden:
Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker

Achterland is een scharniervoorstelling in Anne Teresa De Keersmaekers oeuvre. Voor deze voorstelling uit 1990 schreef de choreografe voor het eerst specifiek dansmateriaal voor mannen. De grenzen tussen de seksen vervagen in een ambigu niemandsland, op muziek van Ligeti en Ysaÿe.

MEER INFORMATIE

Bij deze voorstelling uit 1990 gaf de choreografe de muzikanten voor het eerst een centrale plaats op de scène.  en vervulden ze een actieve rol in het dansgebeuren – een benadering die De Keersmaeker nog in vele van haar latere voorstellingen zou herhalen. De ongewone combinatie van Györgi Ligeti’s en Eugène Ysaÿes muziek inspireerde De Keersmaeker en de dansers tot een originele dansschriftuur die een delicate balans vindt tussen energieke virtuositeit en vertraging.

Voor Achterland schreef de choreografe voor het eerst specifiek dansmateriaal voor mannen; ze voegde drie mannelijke dansers toe aan haar tot op dat moment overwegend vrouwelijk gezelschap. De overheersende vrouwelijkheid en het minimalisme van verschillende eerdere stukken van Rosas gaan over in een ambigu niemandsland waarin grenzen en tekens vervagen.

Anne Teresa De Keersmaeker geldt wereldwijd als één van de meest invloedrijke hedendaagse choreografen. Met haar gezelschap Rosas heeft ze de dans een nieuw gezicht gegeven en generaties dansmakers geïnspireerd. In 2015 kreeg ze de Gouden Leeuw van de Biënnale van Venetië, de prestigieuze oeuvreprijs van het festival. Als één kenmerk genoemd kan worden dat al het werk van De Keersmaeker verbindt, dan is het de intense relatie tussen dans en muziek. Als het maar even kan laten we haar werk zien in Amsterdam zien; vorig seizoen waren dat Rain en (twee keer) Verklärte Nacht.

Elke Van Campenhout schreef een essay over Achterland.

Lees hier het dagprogramma van Achterland.