De Vader

De Vader
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Hans Croiset & Johanna ter Steege / Gijs de Lange

Vorig jaar werd Hans Croiset 80. We organiseerden toen samen met hem een middag over zijn lange en rijke carrière als regisseur en acteur. Nu staat Croiset weer op het toneel, in De Vader, een schurende en komische voorstelling over de ziekte van Alzheimer.

MEER INFORMATIE

In De Vader zien we door de ogen van André (Hans Croiset) de verwarring van iemand met alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter Anne (Johanna ter Steege). De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen bitter, maar ook komisch zijn, vooral als André's normen samen met zijn herinneringen vervliegen.

Le Père (De Vader) is geschreven door de Franse auteur Florian Zeller, door sommigen ‘het grootste literaire talent in Frankrijk’ genoemd. Zijn werk is veelvuldig bekroond, ook in het buitenland. Onder meer in Londen was The Father een regelrechte hit en werd onderscheiden met een Olivier Award. Dit seizoen komt de voorstelling in meer dan 25 landen uit, van Brazilië tot Korea. De Nederlandse versie wordt geregisseerd door Gijs de Lange. Met Croiset en Ter Steege staan twee kanonnen van het Nederlandse toneel op het podium.

Een bezoeker van Theater Maaspoort in Venlo zette zijn impressie van de voorstelling op papier. Lees hier zijn ingezonden brief.

Let op: De Vader zou in januari 2017 al te zien zijn, maar moest wegens ziekte van één van de acteurs helaas worden verplaatst. Deze reeks is nieuw bijgeboekt.

Hans Croiset is genomineerd voor de Louis d'Or voor zijn rol in De Vader
Uit het juryrapport: "Hans Croiset speelt als André een koningsrol in De Vader. Overtuigend en geloofwaardig. Croiset neemt je mee in de gekte en beroert. Hij verbeeldt, tot op de millimeter perfect geacteerd, het schrijnende niemandsland waarin iemand met Alzheimer samen met geliefden terechtkomt."

Randprogramma:

Voorafgaand aan de voorstelling kunt u een voorbeschouwing bezoeken. De voorbeschouwing vindt plaats op het Marnixbordes, begint om 20.00 uur en duurt ca. 15 min.

“ Kwetsbaar, ontwapenend, grof, ontgoocheld: Hans Croiset (81) levert een tour de force met zijn intense rol als dementerende vader. ” Het Parool
“ ... een tekst die Croiset zich zo eigen heeft gemaakt dat je anderhalf uur lang aan zijn personage geklúísterd zit. ” de Volkskrant
“ Monumentale rol van Hans Croiset in De Vader. ” Scènes