Een leven lang theater: Gerardjan Rijnders

Een leven lang theater: Gerardjan Rijnders
Genre:
Diversen / Toneel
Uitvoerenden:
Stadsschouwburg Amsterdam

In Een leven lang theater reizen we door de Nederlandse theatergeschiedenis, gegidst door kunstenaars die een grote rol spelen in die geschiedenis. En wiens carrière zich voor een groot deel in de Stadsschouwburg heeft afgespeeld. Voor en/of achter de schermen. Dit keer is Gerardjan Rijnders onze gast. Hein Janssen - editor at large bij de Volkskrant - interviewt hem deze middag.

MEER INFORMATIE

Gerardjan Rijnders (1949) volgde de regieopleiding aan de Toneelschool en studeerde tegelijkertijd Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn eerste regie maakte hij 1974 bij toneelgroep Baal. Vanaf 1975 regisseerde hij voor Toneelgroep FACT, de Nieuwe Komedie en het Projekttheater. Met regisseurs Paul Vermeulen Windsant en Ulrich Greiff nam hij in 1977 de leiding van het gezelschap Globe over en maakte dit tot één van de spraakmakendste gezelschappen van Nederland.

In de Stadsschouwburg werkte hij 1987 tot 2000 als artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, waar hij furore maakte met de zogenaamde montagevoorstellingen. In deze jaren maakte hij ook zijn eerste regies in het buitenland (Deutsches theater (Berlijn), Schauspiel Bonn en Deutsches Theater Penthesilea). Sinds 2000 is Rijnders freelance theatermaker en creëert hij onder meer bij Het Nationale Toneel, Het Zuidelijk Toneel, Ro Theater, Het Zuidelijk Toneel, mugmetdegoudentand, Wunderbaum, De Warme Winkel en Dood Paard.