Halka

Lieve Stad,
Halka
Genre:
Dans / Internationaal
Serie en/of festival:
Lieve Stad, / Lieve Stad,
Uitvoerenden:
Le Groupe acrobatique de Tanger

Halka is een voorstelling over het strand, waar de wind steeds onze voetsporen uitwist. Twaalf Marokkaanse performers tarten de zwaartekracht, begeleid door muzikanten. "De Marokkaanse acrobatiek is een manier van leven." (Aurélien Bory).

MEER INFORMATIE

Op het strand van Tanger komen de acrobaten trainen, een unieke traditie in Marokko met een eigen geschiedenis. Acrobatie wordt er op een zeer hoog niveau beoefend door de vele ‘troupes’ en families. Sanae El Kamouni richtte de Groupe acrobatique de Tanger op en bracht traditionele Marokkaanse acrobaten in contact met Europese theatermakers. Hun eerste voorstelling Taoub bleek een schot in de roos. Sindsdien spelen ze internationaal voor volle, enthousiaste zalen. De acrobaten werken ook samen met choreografen uit de hedendaagse dans, zoals Aurélien Bory (Julidans 2015), een boeiende kruisbestuiving tussen traditie en vernieuwing.

'Halka' verwijst naar de cirkel mensen die in Marokko tijdens traditionele festivals rond de performers of vertellers staat. Voor hun vierde voorstelling keert het gezelschap terug naar het strand. Een plaats waar mensen komen om te spelen, flirten en ontspannen. Een eeuwige lege pagina waar voetafdrukken gewist worden door de wind. 

Halka is onderdeel van Lieve Stad,. Gebundeld in twee weken presenteren we een 10-tal producties die verhalen uit de stad vertellen, frisse perspectieven bieden en ontmoetingen met andere culturen zijn.

VOORBESCHOUWING
Een half uur voor aanvang van de voorstelling bent u welkom bij de voorbeschouwing. Het verhaal, de dansers, de ideeën van de makers, de ins & outs: wij vertellen u in vijftien minuten alles wat u moet weten om nog meer van de voorstelling te kunnen genieten. De voorbeschouwing wordt gegeven door Zeynep Gündüz. Zeynep studeerde klassiek ballet in Ankara, Turkije en werkt momenteel als docent dance and cultural theory bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Codarts. Ze doet praktisch en theoretisch onderzoek naar de relatie tussen dans en nieuwe media.

STADSPAS
Heeft u een Stadspas met een groene stip, dan kunt u tijdens Lieve Stad, alle voorstellingen bezoeken voor € 1,-. Zolang de voorraad strekt. Pashouders met een groene stip kunnen telefonisch reserveren (020-6242311), of meteen naar de kassa komen om een kaart te kopen.

“ Halka is gebeiteld in de eigen tradities maar laat zich tegelijkertijd sturen door vernieuwing. Dat maakt het een zeer authentieke voorstelling. ” Theaterkrant
“ Het werd een acrobatische ontdekkingsreis door gevoelens en tradities, met mooie en pakkende beelden, met humor en ernst en vooral ... heel boeiend om naar te kijken en te luisteren. ” Concertnews
“ Gelukkig is er ook een echte hit tijdens dit Oerol: Halka van Groupe Acrobatique de Tanger. De Marokkaanse acrobaten, zangers en muzikanten verheffen vrolijke mensendressuur tot een energiek mediterraan feestje. ” De Volkskrant