Medea

Medea
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Toneelgroep Amsterdam / Simon Stone
Taal:
(met Engelse boventiteling op 25, 26, 27, 30 en 31 augustus, 7 september)

De Australiër Simon Stone - een van de meest bejubelde theatermakers in het internationale circuit - regisseerde in 2014 deze 21e-eeuwse versie van Euripides' Griekse wraaktragedie. Marieke Heebink speelt de titelrol. Alle recensenten zijn het eens: ze doet dat "weergaloos" (de Volkskrant), "uitmuntend" (NRC) en "magistraal" (Haarlems Dagblad).

MEER INFORMATIE

Medea gaat over een vrouw die haar familie verraadt voor de man die ze liefheeft, hem volgt naar zijn vaderland en daar door hem in de steek wordt gelaten voor een andere vrouw, een koningsdochter. Haar wraak is huiveringwekkend. Stones versie speelt zich niet af in het oude Griekenland, maar nu. Medea heet Anna en is een ambitieuze arts. Als ze erachter komt dat haar man vreemdgaat, slaat ze door. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: man, kinderen en carrière. Ze ziet nog maar één uitweg.

Het Nederlands Theater Festival selecteerde Medea als één van de tien beste voorstellingen van 2014. Marieke Heebink kreeg voor haar acteerprestatie de Theo d’Or, de belangrijkste Nederlandse acteerprijs.