Ibsen huis

Ibsen huis
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Toneelgroep Amsterdam / Simon Stone
Taal:
(met Engelse boventiteling op 8 en 15 februari)

Met de werken van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen in de hand, regisseert de Australische theatermaker Simon Stone een eigentijds familie-epos over het moeizame samenleven van mensen onder één dak.

MEER INFORMATIE

Als geen ander slaagt Stone erin de klassiekers te bewerken tot sprankelende, actuele teksten. Na zijn succesvolle ensceneringen van Medea en Husbands and wives bij Toneelgroep Amsterdam, grijpt Stone terug naar Ibsen. Stone kent het oeuvre van de Noor als zijn broekzak. Hij trok internationaal de aandacht met o.a. De wilde eend (ook te zien op het Holland Festival), John Gabriel Borkman (geselecteerd voor het prestigieuze Theatertreffen) en Peer Gynt in Hamburg.

In Ibsen huis brengt Stone elementen samen uit minder bekende stukken van Ibsen en herschrijft hij ze tot een nieuw geheel. Vertrekpunt is het huis dat de visionaire architect Solness bouwt uit liefde voor de veel jongere Hilda Wangel. Huizen spelen in het werk van Ibsen een grote rol als de plaats waar verhoudingen zich uitkristalliseren: de complexe relaties tussen mannen en vrouwen, de moeilijke band tussen ouders en kinderen. Kleine Eyolf woont niet voor niets met zijn ouders in een groot huis aan een meer. Het huwelijksdrama over Nora en haar man Torvald heet niet toevallig Een poppenhuis.

Maarten Heijmans won de Arlecchino 2017 voor zijn rol van Sebastiaan.