Oedipus

Oedipus
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Toneelgroep Amsterdam / Robert Icke
Taal:
(met Engelse boventiteling op 12 april, 8, 10 en 17 mei)

De bekendste tragedie van Sophocles is het verhaal van Oedipus, die zonder het te weten zijn vader doodde en zijn moeder huwde. Maar hoe schuldig is Oedipus eigenlijk? Is hij niet slachtoffer van zijn noodlot? Onbewogen toekijken is niet mogelijk bij het (eeuwenoude) besef hoe kwetsbaar het bestaan is. 

MEER INFORMATIE

In Thebe heerst de pest. Volgens het orakel is de stad verdoemd doordat de moord op de vroegere koning Laïos ongestraft is gebleven. Zijn opvolger Oedipus wil het zwaar lijdende volk hiervan bevrijden. Hij leidt persoonlijk het onderzoek. De uitkomst is verwoestend: tot ieders ontsteltenis blijkt Oedipus zelf de schuldige te zijn.

De bekendste tragedie van Sophocles is het eerste verhaal over schuld en boete. Maar hoe schuldig is Oedipus eigenlijk? Oedipus heeft gedaan wat hij kon om aan het noodlot te ontkomen. De ontstellende conclusie is dat het allemaal niets uitmaakt: zijn levensloop ligt vast en gestraft wordt hij toch. Oedipus’ zoektocht zit vol verrassende wendingen. Wie kijkt onbewogen toe als iemand zijn eigen ondergang tegemoet gaat?

Koning Oedipus is de perfecte tragedie. In het spoor van vele voorgangers regisseert Robert Icke – die eerder in Londen op schitterende wijze de Oresteia herschreef – een eigentijdse, vrije bewerking van eigen hand. Icke is een van de spannendste Britse regisseurs van dit moment. Hij wil de klassiekers afstoffen en teruggaan naar de ophef en impact die ze in hun eigen tijd maakten. Icke: "Het woord 'radicaal' betekent: teruggaan naar de wortels. Er waren rellen toen Ibsens Nora werd opgevoerd. Een publiek zou nooit niets mogen voelen."

“ Het resultaat van dat alles is een waanzinnig sterk Oedipus dat er een rotvaart op nahoudt én verschillende lagen aanboort. Een gigantisch sterk debuut van Icke buiten het VK ” Concertnews.be
“ De dialogen zijn scherp, geestig en worden met een naturelle speelsheid gebracht door het ensemble. ” Theaterkrant.nl
“ Kesting en Heebink, die twee zijn aan elkaar gewaagd. Hij jongensachtig maar vervaarlijk, soms speels en soms bedachtzaam; zij emotioneel, vurig en doorleefd. ” het Parool
“ Icke transformeert Oedipus tot een sombere, moderne thriller in een realistische entourage ” Trouw