Point Of No Return

Point Of No Return
Genre:
Toneel / Internationaal
Uitvoerenden:
Münchner Kammerspiele / Yael Ronen
Taal:
Duits (met Nederlandse boventiteling op 29 en 30 oktober)

Yael Ronen tackelt de pijnpunten van onze samenleving met gestrekt been en de haar typerende zwartgallige humor. Deze keer in een persoonlijke voorstelling over onze angst voor terreuraanslagen. "Een belangrijke bijdrage tegen de hysterie.", schreef Die Welt.

MEER INFORMATIE

Terwijl regisseur Yael Ronen en haar acteursgroep in juli 2016 bij de Münchner Kammerspiele bezig waren met de repetities voor een voorstelling over seks, schoot David S. in een plaatselijk winkelcentrum negen mensen dood en verwondde er nog eens 27. Door de heersende angst voor aanslagen werd het meteen als een terroristische aanslag bestempeld. Later bleek de dader een loner, een neonazi van Iraanse afkomst die Hitler en Breivik vereerde en Turken en Arabieren haatte.

De dramatische gebeurtenis bleek ook op de speelvloer een 'point of no return'. De acteurs waren natuurlijk diep onder de indruk en het thema van de voorstelling werd ter plekke aangepast. De confrontatie met hun eigen angsten was te groot om zomaar aan voorbij te gaan. De nieuwe voorstelling moest dáárover gaan: hoe ga als inwoner van een stad om met een aanslag die bij wijze om de hoek gebeurt? Hoe beteugel je angst en massahysterie na de Bataclan, na Nice, Brussel, Londen? Ronen en de acteurs onderzochten de complexe psychosociale dynamiek van deze gebeurtenissen. Elk individu lijkt verstrikt te raken in een web van zijn eigen reacties, angsten en beelden uit de media.

Point Of No Return ontrafelt dat web in een mix van fictie en werkelijkheid vermengd, waarbij de acteurs hun eigen ervaringen meebrengen en verschillende perspectieven tegenover elkaar worden geplaatst. Ook de Stadsschouwburg voelt de urgentie van dit soort verhalen en haalt daarom deze uiterst actuele voorstelling naar Amsterdam. We kenden Ronen al van de The Situation, die we vorig seizoen lieten zien. Die voorstelling ging over het samenleven van verschillende bevolkingsgroepen uit het Midden-Oosten in Berlijn. "Die had niet actueler, relevanter en roerender kunnen zijn. En grappiger ook niet.", aldus Der Spiegel. The Situation werd geselecteerd voor Theatertreffen als één van de tien beste van het Duitse taalgebied. "De ensceneringen van Yael Ronen behoren bij het beste wat theater vandaag te bieden heeft - catharsis inbegrepen.", vindt Die Welt.

INTERVIEW
Journalist Kester Freriks interviewde steractrice van de Münchner Kammerspiele Wiebke Puls over haar ervaringen tijdens de repetities en het spelen van de voorstelling. "We zouden willen dat theater een rol van betekenis kan spelen in de wereld van haat en terreur, maar dat kan echter niet. Wat we wel kunnen proberen is om de vooroordelen die bij de mensen leven weg te nemen.” Lees hier het volledige interview.

NAGESPREK
Op maandag 30 oktober vindt er na afloop een nagesprek plaats met de acteurs en dramaturg van Point of No Return. Het gesprek wordt geleid door Constant Meijers (journalist, radiomaker en voormalig hoofdredacteur TheaterMaker). Locatie: Nieuwe Foyer. Taal: Engels.

De voorstellingen van Point Of No Return in Amsterdam worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Goethe Institut-Niederlande en de Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland.

GI Logo horizontal green sRGB  DENH nl Web de