Clean City

Clean City
Genre:
Toneel
Serie en/of festival:
Made in Athens
Uitvoerenden:
Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris / Onassis Cultural Centre-Athens
Taal:
Grieks (met Nederlandse boventiteling op 19 en 20 januari)

De extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad wil Griekenland schoonmaken, dat wil zeggen: zuiveren van migranten. In dit documentaire theaterstuk draaien theatermakers Anestis Azas en Prodromos Tsinikoris deze retoriek om en vragen zich af: wie maakt er eigenlijk schoon in dit land? Migranten! Vijf Atheense schoonmaaksters leggen hun bezem opzij en doen op het podium hun verhaal.

MEER INFORMATIE

Wie maakt Athene schoon? Waarom is de meerderheid van deze schoonmakers vrouw en van buitenlandse komaf? In hoeverre verschilt hun cv van het onze? En waarom worden in de politiek eigenlijk woorden als 'schoonmaken' of 'zuiveren' gebruikt als het gaat om het verwijderen van ongewenste bevolkingsgroepen? In Clean City ontleden regisseurs Azas en Tsinikoris de racistische zuiverheidsdoctrine, de gevaren van fascisme, de routes van immigratie en de identiteit van 'de schoonmaakster'. Vijf schoonmaaksters vertellen over hun werk en leven, waarin sociale contrasten dagelijks botsen, maar ook heel wat wordt afgelachen. Een warm pleidooi voor solidariteit in tijden van crisis.

Clean City is documentair theater waarin echte mensen op het toneel staan, zoals we dat ook kennen van Rimini Protokoll (Brandstichter 2017). Deze voorstelling maakte zo'n indruk dat de schoonmaaksters intussen heel Europa hebben afgereisd.

Clean City is een voorstelling van onze special Made in Athens: voorstellingen uit een land in crisis, waar het geld schaars is, zeker voor de kunsten, maar theatermakers toch steeds wegen vinden.

NAGESPREK
Na afloop | Nieuwe Foyer

Na afloop van de voorstelling op zaterdag 20 januari gaat Hein Janssen in gesprek met Prodromos Tsinikoris. Het nagesprek vindt plaats in de Nieuwe Foyer en de bar is geopend.