Beytna

Lieve Stad,
Beytna
Genre:
Dans / Internationaal
Serie en/of festival:
Lieve Stad, / Lieve Stad,
Uitvoerenden:
Maqamat Dance Theatre / Omar Rajeh, Koen Augustijnen, Moonsuk Choi, Anani Sanouvi, Ziad Ahmadie, Youssef Hbeisch, Samir Nasr Eddine & Ziyad Sahhab

Omar Rajeh, Hiroaki Umeda (gedanst door Moonsuk Choi), Anani Sanouvi en Koen Augustijnen nodigen ons uit voor een ontmoeting van dans uit verschillende culturen tijdens een gezamenlijke maaltijd met live muziek.   

MEER INFORMATIE

Uitgenodigd worden bij iemand thuis, daarvoor staat het Libanese woord 'beytna'. Samen eten, drinken, praten, lachen en misschien wel huilen. Dans en theater zijn goede manieren om elkaars cultuur te verkennen, maar voor de Libanese dansmaker Omar Rajeh gaat dat niet ver genoeg. Dus vroeg hij zijn moeder haar grootste potten en pannen mee te nemen naar het theater en te koken voor de dansers en de mensen in de zaal.

Omar Rajeh leidt het Maqamat Dance Theatre in Beiroet. Met zijn voorstellingen toerde hij door de Arabische wereld, Europa, Canada en Korea. In zijn werk neemt hij het dagelijkse leven van het individu in onze complexe wereld als uitgangspunt. Met Beytna doet hij, na Julidans 2017, voor de tweede keer Amsterdam aan. In Beytna nodigt Rajeh een aantal bevriende choreografen én het publiek aan tafel. Omar Rajeh, Hiroaki Umeda (gedanst door Moonsuk Choi), Anani Sanouvi, Koen Augustijnen vertegenwoordigen op het podium de Libanese, Japanse, Togolese en Vlaamse (dans)cultuur. Drie muzikanten spelen live traditionele en moderne Palestijnse muziek.

Beytna is onderdeel van Lieve Stad,. Gebundeld in twee weken presenteren we een 10-tal producties die verhalen uit de stad vertellen, frisse perspectieven bieden en ontmoetingen met andere culturen zijn.

VOORBESCHOUWING
Een half uur voor aanvang van de voorstelling bent u welkom bij de voorbeschouwing. Het verhaal, de dansers, de ideeën van de makers, de ins & outs: wij vertellen u in vijftien minuten alles wat u moet weten om nog meer van de voorstelling te kunnen genieten. De voorbeschouwing wordt gegeven door Zeynep Gündüz. Zeynep studeerde klassiek ballet in Ankara, Turkije en werkt momenteel als docent dance and cultural theory bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Codarts. Ze doet praktisch en theoretisch onderzoek naar de relatie tussen dans en nieuwe media. 

NAGESPREK
Na afloop van de voorstelling vindt er een nagesprek plaats in de Pleinfoyer onder leiding van Lina Issa. Lina Issa is een Libanese kunstenares, ze leeft en werkt in Amsterdam. Ze studeerde Graphic Design in Beirut.

FEEST!
We openen Lieve Stad, met de voorstelling Beytna, dit vieren we met een after party. Dans mee! Er wordt gedraaid door World Beats Club Night (Rob Manga en DJ Sander Sounder).

STADSPAS
Heeft u een Stadspas met een groene stip, dan kunt u tijdens Lieve Stad, alle voorstellingen bezoeken voor € 1,-. Zolang de voorraad strekt. Pashouders met een groene stip kunnen telefonisch reserveren (020-6242311), of meteen naar de kassa komen om een kaart te kopen.

“ Tijdens Beytna gunt Omar Rajeh het publiek eenzelfde verbroedering die hij zich herinnert uit zijn jeugd, tijdens zondagse lunches in grootvaders huis. Samen eten, drinken, zingen, dansen, muziek maken en poëzie voordragen. ” Volkskrant
“ De Libanese choreograaf Omar Rajeh herinnert zich de lunch op zondag: veel mensen, die kwamen om te eten, drinken, muziek te maken, poëzie te lezen en vooral om veel te praten. Die verbondenheid wil hij overbrengen naar het theater. ” Theaterkrant