La maladie de la mort

La maladie de la mort
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Théâtre des Bouffes du Nord / Katie Mitchell
Taal:
Frans (met Nederlandse boventiteling op 21, 22, 23 en 24 maart)

In Katie Mitchells handen wordt live cinema (een film die live wordt gemaakte op het toneel) een wonderschoon avontuur, zoals we al zagen in haar productie The Forbidden Zone (Brandstichter 2015). De Britse maakt bij Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord een nieuwe voorstelling gebaseerd op Marguerite Duras' broeierige roman La maladie de la mort. In Nederland alleen tijdens Brandhaarden 2018 te zien

MEER INFORMATIE

Zoals vrijwel altijd bij Katie Mitchell, bekijken we in La maladie de la mort de wereld door de ogen van een vrouw. In dit geval een vrouw die zich laat betalen om enkele weken met een man door te brengen om hem de liefde te leren. Ze mag hem enkel 's nachts bezoeken, mag niet tegen hem praten en moet aan elk verzoek voldoen. Boven elke ontmoeting hangt een zweem van gevaar: zal de man deze jonge vrouw iets aandoen en waarom gaat ze op zijn verzoek in?

Mitchells thema's zijn donker en heftig, maar haar voorstellingen sprankelend en inventief. The Guardian noemde haar "krachtig" en "compromisloos". In 2015 was Katie Mitchell onze Brandstichter, een spraakmakend theatermaker die we in al zijn of haar veelzijdigheid aan het grote publiek voorstellen. Bij Toneelgroep Amsterdam regisseerde ze in 2016 De meiden van Jean Genet.

La maladie de la mort is een 'live cinema performance', een specialiteit van Mitchell. Terwijl de acteurs de voorstelling spelen, volgen de filmcamera's hen op de set en worden de filmbeelden geprojecteerd op groot doek. Het biedt ongekende mogelijkheden om dichterbij te komen, in te zoomen tot op de poriën van de acteurs en diverse oogpunten te bekijken. "Het is perfect mogelijk om meegesleept te worden door het verhaal en tegelijk de technische complexiteit en lef te bewonderen. Een verbluffende productie.", schreef The Stage in 2015 over Mitchells live cinema-productie The Forbidden Zone. NRC en Theaterkrant gaven vier sterren.

Brandhaarden 2018
La maladie de la mort maakt deel uit van het festivalprogramma van Brandhaarden 2018: Théâtre des Bouffes du Nord. Dit theater uit het Noorden van Parijs is sinds 1974 het theaterlaboratorium van de grote theatermaker Peter Brook, een regisseur die de theatergeschiedenis van de 20e eeuw mee heeft vormgegeven. Brandhaarden presenteert twee regies van Brook zelf: de nieuwe voorstelling The Prisoner (2018) en Battlefield, naar The Mahabharata uit 2015. Daarnaast staan op het programma de voorstellingen Actrice van Pascal Rambert en Orfeo - je suis mort en Arcadie van Samuel Achache, Jeanne Candel en Florent Hubert.


Lees hier alvast het dagprogramma van La maladie de la mort.