The prisoner

Brandhaarden
The prisoner
Genre:
Toneel
Serie en/of festival:
Brandhaarden
Uitvoerenden:
Théâtre des Bouffes du Nord / Peter Brook & Marie-Hélène Estienne
Taal:
Engels (met Nederlandse boventiteling op 28, 29, 30 en 31 maart)

Tijdens festival Brandhaarden halen we de nieuwe productie van de 92-jarige theaterlegende Peter Brook vrijwel direct na de Parijse première naar Amsterdam. Brook regisseert het stuk samen met Marie-Hélène Estienne, die al sinds 1974 met hem samenwerkt. De voorstelling wordt in het Engels gespeeld. Twee weken na de wereldpremière in Parijs alleen in Amsterdam te zien.

MEER INFORMATIE

Toen Peter Brook in de jaren '80 een reis door Afghanistan maakte, werd daar al het eerste zaadje geplant voor The Prisoner, zijn meest recente regie die op 6 maart 2018 in Parijs in wereldpremière gaat. In Afghanistan ontmoette Brook en sjamaan die hem vertelde over een bijzondere rechter.

Deze rechter was ervan overtuigd dat een mens nooit beter de gevangenis uitkomt dan dat hij erin gaat. Dus veroordeelde hij een misdadiger tot een gevangenisstraf buiten de gevangenis. Hij liet de veroordeelde zitten onder een afdak tegenover de gevangenis. Als gevangene van zijn eigen impulsen en driften.

Het beeld van deze man voor de gevangenis hield Brook al die jaren bezig. Wat voor gerechtigheid is dit? Wie heeft daarover beslist? Waarom mag hij daar blijven zitten? Zoekt de man verlossing? Krijgt hij bezoekers? Zal hij willen weglopen? The Prisoner, een voorstelling over misdaad, straf en boetedoening.

Brandhaarden 2018
The Prisoner maakt deel uit van het festivalprogramma van Brandhaarden 2018: Théâtre des Bouffes du Nord. Dit theater uit het Noorden van Parijs is sinds 1974 het theaterlaboratorium van de grote theatermaker Peter Brook, een regisseur die de theatergeschiedenis van de 20e eeuw mee  heeft vormgegeven. Brandhaarden presenteert twee regies van Brook zelf: deze nieuwe voorstelling en Battlefield, naar The Mahabharata uit 2015. Daarnaast staan op het programma La maladie de la mort van Katie Mitchell, Actrice van Pascal Rambert en Orfeo - je suis mort en Arcadie van Samuel Achache, Jeanne Candel en Florent Hubert.


 

Lees hier alvast het dagprogramma van The prisoner.