Battlefield

Battlefield
Genre:
Toneel
Uitvoerenden:
Théâtre des Bouffes du Nord / Peter Brook & Marie-Hélène Estienne
Taal:
Engels (met Nederlandse boventiteling op 20, 21, 22 en 23 maart)

"De Mahabharata stelt alle vragen en ze zijn nog steeds relevant en urgent." Dertig jaar na zijn onvergetelijke, negendelige Mahabharata (1985) keert Brook terug naar dit oorlogsepos en brengt het in een intieme, uitgebeende voorstelling terug naar zijn essentie. Voor Battlefield koos hij één cruciale scène: die waarin de overwinnaar uit wroeging vrede wil sluiten met zijn vijand. In Nederland alleen te zien tijdens Brandhaarden 2018.

MEER INFORMATIE

Battlefield is gebaseerd op één episode uit de Mahabharata, een eeuwenoude Indiase oorlogssaga. Het is de derde keer dat Brook teruggrijpt  naar dit verhaal, na The Mahabharata (1985) en La Mort De Krishna (2002). De negendelige enscenering van The Mahabharatais is Brooks meest bekende, cruciale en memorabele regie, later ook verfilmd. De voorstelling ging in première op het Festival van Avignon. "Op het einde bleven velen diep onder de indruk en vol verwondering achter.", schreef The NY Times.

De Mahabharata is het verhaal van een totale vernietigingsoorlog tussen twee familieclans, de Pandava's en de Kaurava's. Beide partijen gebruiken verschrikkelijke wapens, er vallen miljoenen doden. Als de Pandava's winnen, moet Yudishtira koning worden. Maar de koning wordt geplaagd door berouw. Hoe kan hij verder leven na dit bloedvergieten?

Met het anderhalf uur durende Battlefield gaat Brook terug naar de naakte kern van het verhaal. Hij haalt één episode uit dit immense epos, de scène waarin de nieuwe koning uit wroeging vrede wil sluiten met zijn vijand. Brook: "De reden om juist nu terug te grijpen naar dit werk, is omdat we nood hadden aan iets dat relevant was. De Indiërs zeggen dat de Mahabharatha alles omvat. Als het niet in de Mahabaratha staat, dan bestaat het niet. De rijkdom van dit tijdloze epos laat ons toe op het toneel dit verhaal te vertellen dat behoort tot het verleden en tegelijk de wrede conflicten van vandaag reflecteert. Onze echte toeschouwers zijn alle wereldleiders. De vraag is hoe zij hun tegenstanders zien." 

Brandhaarden festival
Battlefield maakt deel uit van het festivalprogramma van Brandhaarden 2018: Théâtre des Bouffes du Nord. Dit theater uit het Noorden van Parijs is sinds 1974 het theaterlaboratorium van de grote theatermaker Peter Brook, een regisseur die de theatergeschiedenis van de 20e eeuw mee  heeft vormgegeven. Brandhaarden presenteert twee regies van Brook zelf: de nieuwe voorstelling The Prisoner (2018) en dus Battlefield. Daarnaast staan op het programma La maladie de la mort van Katie Mitchell, Actrice van Pascal Rambert en Orfeo - je suis mort en Arcadie van Samuel Achache, Jeanne Candel en Florent Hubert.

Lees hier het dagprogramma van Battlefield