Actrice

Brandhaarden
Actrice
Genre:
Toneel
Serie en/of festival:
Brandhaarden
Uitvoerenden:
Théâtre des Bouffes du Nord / Pascal Rambert
Taal:
Frans (met Nederlandse boventiteling op 30 en 31 maart, 1 april)

Actrice is Pascal Ramberts liefdesverklaring aan de actrice, aan het theater, aan het leven. Pascal Rambert is een multitalent: hij schrijft, regisseert theaterstukken en opera's, choreografeert en maakt films. In Nederland was zijn werk te zien als opening van het festival Spring 2014 (Memento Mori) en met De liefde voorbij (waarin één van de hoofdrollen werd gespeeld door Johanna ter Steege).

MEER INFORMATIE

In Actrice zijn het de actrices die de hoofdrollen spelen en mogen schitteren. Het is ook een ode aan het theater zelf, waar het leven ten volle geleefd wordt en zelfs de doden weer opstaan. We maken kennis met een gevierd theateractrice in de laatste dagen van haar carrière. Ze heeft aangekondigd te stoppen. Omringd door talloze boeketten van haar bewonderaars, ontvangt ze haar collega's en geliefden om afscheid te nemen. De hoofdrollen zijn in handen van twee grote actrices in Frankrijk: Marina Hands (César voor beste actrice) en Audrey Bonnet (Palmarès du théâtre - prijs voor beste actrice).

Rambert schreef dit stuk oorspronkelijk voor de acteurs van het Moskouse Kunsttheater, waar hij net met veel succes Clôture de l’amour had geregisseerd. Met in zijn achterhoofd de grote Russische actrice Eugenia Dobrovolskaia, die hem vertelde over haar lange carrière in een land waar kunst altijd politiek is. Rambert dacht ook aan het Russische publiek dat in de eerste plaats komt voor de acteurs en hen overstelpt met bloemen. Aan de verlichte bloemenstalletjes in de besneeuwde straten van het winterse Moskou, die de hele nacht open blijven. En aan La Dame aux camélias en andere stervende vrouwen omringd door bloemen.

Pascal Rambert
Pascal Rambert is een veelzijdig kunstenaar: hij schrijft, regisseert theaterstukken en opera's, choreografeert en maakt films. In Nederland kreeg zijn werk bekendheid met Memento Mori (opening Spring 2014), en door De liefde voorbij (de vertaling van Clôture de l'amour, waarmee hij in 2011 succes had op Festival d'Avignon), gespeeld door Johanna ter Steege en Reinout Bussemaker. Deze voorstelling kreeg lovende kritieken: **** de Volkskrant en **** Theaterkrant.nl: "Rambert schreef een poëtisch, talig stuk over twee visies op een relatie die eindigt. Dat doet hij in minutieuze woorden, waarbij de twee monologen elkaar knap spiegelen."

In 2016 mocht Rambert de oeuvreprijs van de Académie Française in ontvangst nemen, een bekroning voor zijn diverse en soms experimentele oeuvre. Het was een erkenning die Rambert in de Franse theaterscene behoorlijk heeft moeten bevechten. Toen hij in 2007 aangesteld werd als directeur van het T2G-Théâtre de Gennevilliers-Centre dramatique national, kreeg hij uit sommige hoeken de nodige kritiek. De directeursaanstelling kwam vlak nadat Ramberts voorstelling After/Before, gecreëerd voor het prestigieuze Festival d'Avignon, een storm van artistieke controverse had veroorzaakt. Ondertussen is het tij helemaal gekeerd. Ramberts voorstellingen worden met veel succes over de hele wereld gespeeld en bekroond. Voorstellingen als Clôture de l’amour werden 'blockbusters', gespeeld en vertaald in een groot aantal landen. Ook Ramberts theaterteksten worden in meerdere talen herdrukt.

EXTRA PROGRAMMA VRIJDAG 30 MAART

Meet & greet met regisseur Pascal Rambert
Pleinfoyer | na afloop van de voorstelling | Frans gesproken.
In samenwerking met La Maison de L'Échappée Belle organiseert de Stadsschouwburg een ontmoeting met regisseur Pascal Rambert voor Franstaligen die de voorstelling Actrice zagen. De ontmoeting wordt begeleid door de oprichter van La Maison de L'Échappée Belle Pierre-Pascal Bruneau, gepensioneerd advocaat en tevens eigenaar van boekwinkel Le Temps Retrouvé aan de Keizersgracht. De stichting L'Échappée Belle is een ontmoetingsplek in Amsterdam voor Franstaligen en Francofilen. Regelmatig organiseert de stichting Franse cultuur­evene­men­ten in de stad, waaronder filmavonden in het Ketelhuis.

In gesprek met actrice Hélène Devos over Actrice en haar vak
Nieuwe Foyer | na afloop van de voorstelling | Nederlands gesproken.
In de Nieuwe Foyer bij de Rabozaal gaat actrice Hélène Devos met onze Sprinters in gesprek over de voorstelling en over haar vak als actrice bij Toneelgroep Amsterdam. Sprinters zijn bezoekers van de schouwburg met een Sprintpas. Met deze kortingskaart kunnen theaterliefhebbers van 30 jaar en jonger op de dag van de voorstelling een kaartje kopen voor € 12,50 (indien plaats bechikbaar).

Brandhaarden 2018
Actrice maakt deel uit van het festivalprogramma van Brandhaarden 2018: Théâtre des Bouffes du Nord. Dit theater uit het Noorden van Parijs is sinds 1974 het theaterlaboratorium van de grote theatermaker Peter Brook, een regisseur die de theatergeschiedenis van de 20e eeuw mee  heeft vormgegeven. Brandhaarden presenteert twee regies van Brook zelf: de nieuwe voorstelling The Prisoner (2018) en Battlefield, naar The Mahabharata uit 2015. Daarnaast staan op het programma La maladie de la mort van Katie Mitchell en Orfeo - je suis mort en Arcadie van Samuel Achache, Jeanne Candel en Florent Hubert.

Lees hier alvast het dagprogramma van Actrice.