Nachtschade: aubergine

Lieve Stad,
Nachtschade: aubergine
Genre:
Muziektheater / Toneel
Serie en/of festival:
Lieve Stad, / Lieve Stad,
Uitvoerenden:
Muziektheater Transparant / Claron McFadden
Taal:
Engels / Nederlands

In het spoor van de migratie van de aubergine gaat sopraan Claron McFadden op zoek naar de gemeenschappelijke wortels van onze diverse culturen. Ze ontmoet de mensen thuis, leert hun auberginerecepten en zingt traditionele liederen.

MEER INFORMATIE

Ondanks de enorme migratie die deze oeroude groente (uit de nachtschadefamilie) doormaakte, wist de aubergine zich steeds aan te passen zonder haar eigenzinnige karakter te verliezen. Samen met documentairemaakster Lisa Tahon legde McFadden deze route in omgekeerde richting af, terug naar de roots van de aubergine in het verre oosten. Tijdens dit eerste deel reist ze het Middellandse Zeegebied af: Spanje, Marokko, Sicilië, Griekenland en Turkije.

Telkens is McFadden te gast bij mensen thuis, leert ze een plaatselijk auberginerecept en oefent ze een traditioneel lied. Haar verworvenheden neemt ze mee terug naar huis: ze vormen de basis voor een culinair en theatraal concert over ons verlangen naar identiteit in deze nomadische, steeds veranderende wereld.

Informatie voor kaarthouders
In overleg met het gezelschap hebben we gekozen voor een intiemere zaalopstelling, namelijk toneel-op-toneel. U zit op een tribune op het podium met goed zicht op de voorstelling. Uw toegangskaarten blijven gewoon geldig, maar uw stoelnummer vervalt. U kunt zelf een plek kiezen.

Nachtschade: aubergine is onderdeel van Lieve Stad,. Gebundeld in twee weken presenteren we een 10-tal producties die verhalen uit de stad vertellen, frisse perspectieven bieden en ontmoetingen met andere culturen zijn.

VOORBESCHOUWING
Een half uur voor aanvang van de voorstelling bent u welkom bij de voorbeschouwing. Het verhaal, de muzikanten, de ideeën van de makers, de ins & outs: wij vertellen u in vijftien minuten alles wat u moet weten om nog meer van de voorstelling te kunnen genieten. De voorbeschouwing wordt gegeven door Hafsa Mahraoui (voorzitter bestuur Tans).

STADSPAS
Heeft u een Stadspas met een groene stip, dan kunt u tijdens Lieve Stad, alle voorstellingen bezoeken voor € 1,-. Zolang de voorraad strekt. Pashouders met een groene stip kunnen telefonisch reserveren (020-6242311), of meteen naar de kassa komen om een kaart te kopen.

“ Sopraan Claron McFadden dolde in haar nieuwste voorstelling met aubergines en reisverhalen: ze deed het water in de mond lopen, liet haar stem door verschillende culturen dwalen en ontroerde bijna non-stop. ” De Standaard
“ Het is meeslepend en uiterst intelligent hoe zij in muzikale vormen de reis der aubergine maken. Ze vangen de verre, vaak onbekende werelden van Spanje, Griekenland, Turkije, Sicilië en Marokko in weergaloze en indringende klanken. ” Theaterkrant
“ Overkoepelend zendt Nachtschade: Aubergine je de nacht in met een goed humeur en een warme wens: dat McFadden tv-programma’s gaat maken waarin ze met mensen van alle gezindten kookt en zingt. Want dat eten en muziek dé katalysatoren zijn voor echt contact ” NRC
“ Een goed idee van Tahon: de grenzen vervagen ook in de montage. Haar camera zit dicht op de vingers van de geportretteerden, zonder er kook-tv van te maken. ” Volkskrant