Real Tributes: Oum Kalthoum & Chekara

Lieve Stad,
Real Tributes: Oum Kalthoum & Chekara
Genre:
Muziektheater
Serie en/of festival:
Lieve Stad, / Lieve Stad,
Uitvoerenden:
Amsterdams Andalusisch Orkest / Theater de Meervaart

Samen met Theater de Meervaart en het Amsterdams Andalusisch Orkest brengen we een avond vol muziek uit Marokko en Andalusië. Karima el Fillali brengt een bijzonder eerbetoon aan de 'Ster van de Oriënt', oftewel Oum Kalthoum. En Jalal Chekara zet het werk van zijn oom Chekera uit Tetuan voort. Jalal Chekera musiceert in een grensgebied tussen de flamenco en de Marokkaanse muziek.

MEER INFORMATIE

DEEL 1 - A Tribute to Oum Kalthoum | "De Ster van de Orient"

Karima el Fillali is een Nederlands-Marokkaanse zangeres met een grote liefde voor de tarab: muziek die de luisteraar in vervoering brengt.  Met dit concert  brengt ze een ode aan de fenomenale Egyptische zangeres Oum Kalthoum (1904-1975). Deze koningin van de tarab - ook wel 'Ster van de Orient' genoemd - omringde zich met de beste componisten en dichters uit haar tijd. Samen schreven ze geschiedenis. Oum Kalthoum wist zelfs meer platen dan de The Beatles verkopen. Karima El Fillali zal met een ensemble bestaande uit het Amsterdams Andalusisch Orkest en Arabische meestermuzikanten liederen uit verschillende periodes van het leven van Oum Kalthoum ter gehore brengen. Tevens zal Karima de impact van Oum Kalthoum toelichten met persoonlijke verhalen.

Met o.a. Karima El Fillali, Abderrahim Semlali, Jamil Al Asadi, Latif Obaidi, Ahmed Khaili, Haytham Safia, Abir El Abed.

DEEL 2 - A Tribute to Chekara
Jalal Chekara (Granada, Tetuan) wordt als de muzikale bruggenbouwer gezien tussen het populaire Arabo Andalus genre en de flamenco. Hij trad in de voetsporen van zijn legendarische oom Abdessadeq Chekara (1933-1998). Zijn rauwe stem en fluwelen vioolspel maken hem in beiden landen populair.

Tijdens de Flamenco Biënnale (2017) trok Jalal volle zalen en nam hij het publiek mee naar de sound van de cafés van Tetuan en de dorpspleinen in Andalucía. Het Amsterdams Andalusisch Orkest en de Nederlandse flamenco-top zullen aan zijn zijde een nieuwe muzikale reis maken met opzwepende ritmes, harmonieuze overgangen en ragfijne improvisaties.

Met o.a. Jalal Chekara, Ahmed El Maai, Edsart Udo de Haes, María Marín, Abderrahim Semlali, Irene Alvarez, Udo Demandt en Abir El Abed.

Het Amsterdams Andalusisch Orkest wordt tijdens dit concert bijgestaan door drie musici uit het Nederlands Kamerorkest: Richard Wolfe (altviool), Anna den Herder (altviool) en Jan Bastiaan Neven (cello). Het Nederlands Kamerorkest heeft samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn thuisbasis in de NedPhO-Koepel in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost. Het orkest, opgericht in 1955, is de vaste orkestpartner van De Nationale Opera, speelt een veelzijdig programma in Het Concertgebouw (van Mozart tot Souk) en zoekt het avontuur op met concerten op plekken zoals Paradiso en De School, festivals als Le Guess Who? en Down the Rabbit Hole en musea als de Hermitage en De Nieuwe Kerk tijdens Museumnacht.

Real Tributes: Oum Kalthoum & Chekara is onderdeel van Lieve Stad, Gebundeld in twee weken presenteren we een 10-tal producties die verhalen uit de stad vertellen, frisse perspectieven bieden en ontmoetingen met andere culturen zijn.

VOORBESCHOUWING
Een half uur voor aanvang van de voorstelling bent u welkom bij de voorbeschouwing. Het verhaal, muzikanten, de ideeën van de makers, de ins & outs: wij vertellen u in vijftien minuten alles wat u moet weten om nog meer van de voorstelling te kunnen genieten. De voorbeschouwing wordt gegeven door Hafsa Mahraoui (voorzitter bestuur Tans).

STADSPAS
Heeft u een Stadspas met een groene stip, dan kunt u tijdens Lieve Stad, alle voorstellingen bezoeken voor € 1,-. Zolang de voorraad strekt. Pashouders met een groene stip kunnen telefonisch reserveren (020-6242311), of meteen naar de kassa komen om een kaart te kopen.