The String Quartet's Guide to Sex and Anxiety

Holland Festival
The String Quartet's Guide to Sex and Anxiety
Genre:
Muziektheater / Internationaal
Serie en/of festival:
Holland Festival
Uitvoerenden:
Calixto Bieito / Heath Quartet
Taal:
Engels (met Nederlandse boventiteling op 13 en 14 juni)

Wat is de relatie tussen seks, angst en muziek? Wat is de relatie tussen seks, angst en muziek? De Spaanse regisseur Calixto Bieito maakt samen met het Britse Heath Quartet tragikomisch muziektheater over melancholie en burnout.

MEER INFORMATIE

Twee belangrijke filosofische werken dienen als inspiratiebron: The Burnout Society (2015) van de Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han en The Anatomy of Melancholy (1621), een essay van Robert Burton, waarin hij als een van de eersten schrijft over psychische stoornissen als een symptoom van de moderne tijd. Op het podium reconstrueren vier strijkers en vier acteurs de melodie van de melancholie in een montage van scènes vol krankzinnigheid, creativiteit en muziek. Deze voorstelling geneest niemand, maar zorgt er wel voor dat u zich na afloop beter voelt.

Calixto Bieito
Calixto Bieito (1963) geldt als een van de bekendste Spaanse regisseurs van dit moment en maakte naam met zijn radicale interpretaties van klassieke opera’s. In oktober 2012 was hij in de Stadsschouwburg Amsterdam te gast met zijn theatervoorstelling Forests. "Een intrigerende kennismaking met de Spaanse regisseur Calixto Bieito" schreef de Volkskrant in een ****-recensie.

Bieito studeerde Spaanse filologie en kunstgeschiedenis  aan de Universiteit van Barcelona, regie aan het Barcelonese ‘Institut del Teatre’, volgde een acteursopleiding in Tarragona en master classes bij onder meer Jerzy Grotowski, Ingmar Bergman, Peter Brook en Giorgio Strehler. Opmerkelijke producties van onder meer Tomás Bretóns Zarzuela La verbena de la paloma, Shakespeares Hamlet en Calderón de la Barca’s La vida es sueño op het Edinburgh International Festival markeerden zijn internationale doorbraak.

Van 1999 tot 2011 was Bieito artistiek directeur van het Teatre Romea in Barcelona waarmee hij internationale tournees ondernam met onder meer Macbeth (Salzburg, München), Die Dreigroschenoper (Parijs, Ruhrtriennale) en Peer Gynt (Internationaal Festival Bergen). Tussen 2010 en 2012 was hij als gastregisseur verbonden aan het International Arts Festival van Castilla y León.

In 1999 debuteerde Calixto Bieito als operaregisseur. Producties van onder meer Bizets Carmen, Verdi’s Un ballo in maschera en Mozarts Don Giovanni werden gevolgd door belangrijke engagementen aan Duitstalige huizen met onder meer Bergs Lulu (Basel), Ligeti’s Le grand macabre (Freiburg), Glucks Armida (Komische Oper, Berlijn) en Wagners Der fliegende Holländer en Parsifal (Stuttgart).

Belangrijke producties in afgelopen seizoenen waren Zimmermans Die Soldaten (Zürich, 2013), de double bill van Bartóks Hertog Blauwbaards burcht en Puccini’s Gianni Schicchi (Komische Oper Berlin, 2015), Così fan tutte (Basel, 2015),  Moessorgski’s Boris Godoenov (München, 2016), Halévy’s La juive (Münchner Opernfestspiele, 2016) en Verdi’s Otello (Staatsoper Hamburg, 2017). In 2018 regisseert Bieito onder meer Schrekers Die Gezeichneten bij de Komische Oper Berlin en Monteverdi’s L’incoronazione di Poppea bij de Festspiele Zürich.